9 juni 2022 - 3 min leestijd

Data uitwisseling in de maakindustrie op grote schaal mogelijk door SCSN, TNO en KPN

SCSN een langdurige samenwerking aan met KPN, die de KPN Data Services Hub, een platform-as-a-service voor realtime informatie-uitwisseling, gaat inzetten als basis voor de SCSN infrastructuur. Zo wordt een snelle, veilige en interoperabele uitwisseling van informatie tussen de bedrijven mogelijk.

Dat data steeds crucialer wordt in de bedrijfsvoering is inmiddels bekend. De uitdaging daarbij is niet alleen het inzetten van de eigen bedrijfsdata, maar vooral het uitwisselen van data tussen verschillende bedrijven in de leveranciersketen. Daarom is het Smart Connected Supplier Network (SCSN) gestart. Een netwerk van 400+ bedrijven in de maakindustrie die het uitwisselen van informatie in de toeleverketen efficiënter maakt met behulp van een berichtenstandaard en een technische infrastructuur. Hierdoor kunnen bedrijven die onderdeel uitmaken van het SCSN netwerk makkelijker, sneller en betrouwbaarder data uitwisselen met alle aangesloten bedrijven in hun productieketen, over bijvoorbeeld orders, facturen, technische product data, etc. SCSN is hiermee een voorbeeld van een data space, een omgeving zoals Europa er de komende jaren voor diverse industrieën meer van voor ogen heeft. 

Het SCSN zet nu een grote stap om het delen van data in de keten op grote schaal mogelijk te maken. Na een succesvolle pilot met onder andere de netwerkorganisatie Brainport en TNO is het nu tijd om op te schalen. Het SCSN ecosysteem is de laatste jaren ontzettend sterk gegroeid en blijvend doorontwikkeld. Door de sterke groei van het netwerk heeft de Stichting SCSN de behoefte om de infrastructuur verder te professionaliseren.

Professionaliseren

“Wij zijn erg blij met de samenwerking met KPN. Hierdoor kan SCSN haar groeiambities waarmaken om zowel nationaal als internationaal het netwerk te worden voor de maakindustrie.” zegt Mike de Roode, Community Manager bij de Stichting SCSN. “Door de expertise binnen de KPN Data Services Hub in te zetten binnen SCSN vergroten we de veiligheid en het vertrouwen in onze community.” 

Carolien Nijhuis, EVP IoT en Dataservices van KPN: “Wij geloven in de kracht van data delen en zorgen ervoor dat dit op een veilige en betrouwbare manier mogelijk is. Samen met SCSN en TNO zetten we nu een mooie stap om het Nederlandse bedrijfsleven nog makkelijker, sneller en effectiever te laten samenwerken. Tevens een mooi voorbeeld voor andere sectoren die ook de stap willen maken naar een data space.”

Herman Pals, Senior Business Developer TNO: “Wij zijn verheugd dat met deze stap KPN de verantwoordelijkheid neemt voor verdere operationele professionalisering en opschaling van SCSN. Als TNO zullen we komende jaren focussen op de federatie van SCSN met andere data spaces (bijv. CATENA-X in Duitsland, NTT in Japan), toevoegen van extra functionaliteiten binnen SCSN (zoals IoT data uitwisseling en het product paspoort) en het realiseren van data spaces in andere sectoren als logistiek, gezondheidszorg en energie.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden