6 januari 2022 - 2 min leestijd

Den Haag wil weer een stad worden waar ook echt dingen worden gemaakt

Den Haag wil in de toekomst veel meer bedrijven gaan lokken waar nog echt dingen worden gemaakt, meldt Omroep West. Daarbij gaat het niet alleen om hightech bedrijven, maar ook om de meer ambachtelijke. Dat moet de lokale economie een impuls gaan geven.

Het is een plan van de Haagse D66-wethouder economie Saskia Bruines. Na jaren waarbij de gemeente zich vooral richtte op het aantrekken van instituten op het gebied van vrede en recht én internetveiligheid, wil Den Haag een nieuwe stap zetten. De stad wil nu ook de rode loper gaan uitleggen voor echte ‘maakbedrijven’.

Het plan moet er voor zorgen dat de Haagse economie breder en veelzijdiger is. Een van de maatregelen is meer steun voor de hightechindustrie. Dat zou voor langs de A4, in het zogenoemde Technology Park Ypenburg, moeten gebeuren. De wethouder wil het terrein een internationale magneet voor investeringen, innovatie, training en werkgelegenheid maken. 

De maakindustrie in Den Haag is nu nog relatief klein. In totaal zijn er in Den Haag ongeveer 1500 bedrijven actief in deze sector. Die zijn daarmee goed voor ongeveer 2,5 procent van de werkgelegenheid. De ambachtelijke sector is de laatste jaren gekrompen met 3,4 procent, terwijl de hightechsector tussen 2010 en 2018 met 2,5 procent groeide. 

Beeld: Wikipedia, Rene Mensen

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden