Woensdag en donderdag a.s. wordt de achtste editie van RapidPro georganiseerd. De beurs staat net als de industrie in het teken van ‘volwassenwording’. De focus ligt op alle fases van prototyping, (low volume) productie en productontwikkeling. De beurs is gratis te bezoeken.
Een heel scala aan merken, ruim 100 worden vertegenwoordigd door de 82 exposanten van RapidPro. Hierbij komen diverse additive manufacturing technieken aan bod. Denk hierbij aan 3D-printen maar ook aan technieken als CNC-frezen, gieten en vacuümvormen. Daarbij worden oplossingen als virtual prototyping, metrologie, kwaliteitswaarborging en software zeker niet vergeten.
Lezingen
De lezingen, 35 in totaal verspreid over twee dagen, richten zich op de thema’s die op dit moment zo actueel zijn in de wereld waarin RapidPro zich begeeft: het vervaardigen van steeds grotere objecten in kortere tijd en het gebruiken een steeds grotere variatie aan materialen in bestaande en nieuwe additive en rapid manufacturing toepassingen. Zo spreekt Gaspare Bugli over de Massivit, die objecten van ruim twee meter doorsnee kan printen in uren in plaats van dagen.
De verschillende mogelijkheden van metaal 3D-printen hebben een prominente plek in het lezingen programma. Meerdere sprekers besteden er aandacht aan, zoals bijvoorbeeld Arnoud Kooij van Layertec die beargumenteert dat metaal 3D-printen voor iedereen kan zijn. Ook Martijn Vanloffelt van 3D Systems, Thomas Bosuyt van Metal Technics 3D, Stephen Cronshaw van Renishaw Benelux en Tom de Bruyne van Laser Cladding Venture laten hun licht schijnen over de industriële toepassingen van metaal in additive en rapid manufacturing. Prof. Em. Dr. Ir. Jan Van Humbeeck van KU Leuven geeft een toelichting over de specifieke nabehandeling die metaal nodig heeft na SLM productie.
Ook het belang en mogelijke positieve impact van 3D-printen op het milieu wordt benoemd, onder andere door spreker Willemijn Peeters van Searious Business, die in haar lezing ingaat op 3D-printing door middel van het recyclen van plastic afvalstromen.
Demo-area en hall of fame
De additive en rapid manufacturing industrie is gegroeid door innovaties en het constant zoeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Omdat RapidPro hier het belang van inziet is voorzien in een speciale demo-area, waar bedrijven hun innovaties tentoon kunnen spreiden. Ook de hall of fame is met dat doel weer aanwezig, groter dan ooit, met nieuwe en inspirerende concepten en toepassingen van technologieën die bezoekers van RapidPro gewend zijn.
Op de website van RapidPro leest u meer informatie over o.a. het lezingen programma en kunt u zich aanmelden.
RapidPro startup award
Op 7 maart wordt tijdens RapidPro de RapidPro startup award uitgereikt. De award gaat naar een onlangs gestarte organisatie die werkzaam is in de keten rondom het snel maken van prototypes en producten. Een onafhankelijke jury heeft bepaald wie volgens hen het meest innovatieve product of dienst presenteert op RapidPro 2018.
Het aantal inzendingen was dit jaar heel divers. Zo zijn er in Nederland en België weer een aantal organisaties begonnen met het leveren van 3D-print en scan-diensten, zowel voor consumenten als voor de industrie. Ook starten bedrijven met de verkoop van nieuwe printers, scanners en software. De drie genomineerde startup bedrijven onderscheiden zich ten opzichte van de overige inzendingen.
De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:
10XL
10XL maakt groot formaat 3D prints (6x2x1,5 meter) met (gerecycled) plastic. Voor Gispen hebben zij het frame van verschillende prototypes van een circulaire 2,5 zitbank geprint met plastic uit hun eigen afvalstroom. Binnenkort wordt gestart met de serieproductie van deze bank. Ook heeft 10XL onlangs voor The New Raw een bank geprint met ingezamelde plastic flessendoppen. 10XL combineert 3D printen met 3D frezen.
PrintTec
PrintTec vertegenwoordigd de Voltera V-One; een baanbrekend product voor eenieder die elektronica ontwikkelt. Deze 3D printer maakt tijdrovende en gevaarlijke chemicaliën overbodig. De microdoseerkop “drukt” de lay-out met de Voltera inkt op zilverbasis. Na het “curen” op de ingebouwde hot plate kan men de doseerkop wisselen voor een met de Voltera soldeerpasta. Na het doseren hiervan plaatst men de componenten op hun positie en volgt de reflow (soldeer) procedure nogmaals op de hot plate en het proces is klaar!
Borges.xyz
Borges is bezig met het ontwikkelen van een software systeem. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) technologieën. Het systeem heeft twee hoofdfuncties; 3D Search en 3D Create. Het systeem maakt de revolutie mogelijk. Industry 4.0 wordt gekenmerkt door de komst van “Cyber-Physical Systems”. Borges maakt dit mogelijk door de fysieke en digitale wereld aan elkaar te verbinden, 3D search herkent objecten hun functies, 3D create laat iedereen, elk ontwerp aanpassen. Sinds vorig jaar is Borges de markt op gegaan, met zowel commerciële als onderzoeksprojecten. Borges is trots dat de oplossing in diverse sectoren significante voordelen biedt, waaronder besparingen in het productie-proces, meer marktaandeel en tot nieuwe product-ontwerpen.
Cellro viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan, een mijlpaal in de wereld van CNC-automatisering. CEO Arnoud de Kuijper vertelt over …
Op de AMB in Stuttgart volgende week pakken de leveranciers van Laagland flink uit. Ook de medewerkers van Laagland, gespecialiseerd …
Terwijl de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal nog herstelde, lijkt het derde kwartaal beduidend moeilijker te worden. De Nevi …
Belangrijke vraagstukken op het gebied van energietransitie en woningbouw kunnen we niet oplossen zonder voldoende technisch personeel. De technische sectoren …