6 november 2017 - 3 min leestijd

Deze week veel plaatnieuws op BlechExpo in Stuttgart

Deze week, van 7 t/m 10 november, wordt in de Landesmesse Stuttgart de dertiende editie van de Blechexpo georganiseerd. Gelijktijdig met deze internationale vakbeurs voor plaatbewerking vindt de zesde editie van Schweisstec plaats, een internationale beurs voor verbindingstechnologie. Volgens de beursorganisatie is de gezamenlijke beurs met een groei van 15% ten opzichte van 2015 groter dan ooit. Alle hallen van de Landesmesse zijn gevuld.

Exposanten op de Blechexpo geven een antwoord op trends binnen de plaatwerkindustrie. De belangrijkste vraag is toch wel hoe kleine series en enkelstuks met korte doorlooptijden, efficiënt en kosteneffectief geproduceerd kunnen worden. Automatisering, digitalisering, procesoptimalisering en slimme hardware-oplossingen zijn het antwoord op deze vraag en worden op de Blechexpo onder de aandacht gebracht. Het doel is om plaatbewerkers opnieuw en met een andere blik naar hun productieketen te laten kijken om met behulp van vaak softwaregebaseerde oplossingen de productie te optimaliseren. Verschillende machinebouwers, zoals bijvoorbeeld Bystronic of Trumpf, hebben systemen ontwikkeld die alle productiestappen met onderlinge verbindingen overzichtelijk maken. Alle stappen van de binnenkomende bestelling tot en met de verzending van het voltooide product kan digitaal worden vastgelegd. Zaken als planning en productiekosten kunnen hiermee exact worden voorspeld. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld snijopdrachten automatisch naar een op dat moment beschikbare lasersnijmachine worden doorgestuurd. De verbonden machines kunnen op hun beurt weer statusberichten over het starten van een opdracht, de resterende productietijd en het afronden van een snijopdracht doorgeven aan het ERP-systeem van de producent. Na afloop zijn de productiedata beschikbaar voor evaluatie. Zo kan worden berekend of de werkelijke kosten, productietijden binnen de limieten valt van de vooraf bepaalde doelwaarden. Al deze informatie maakt het mogelijk om diepgaande evaluaties van de gehele procesketen uit te voeren en vervolgens duurzame optimalisatie te realiseren.

 

Automatisering

Omdat bewerkingsmachines alsmaar sneller en efficiënter worden, ontstaat vaak aan de achterzijde van het proces een bottleneck waar het werk zich opstapelt. Bij lasersnijmachines is dit een veelvoorkomend probleem, helemaal wanneer er 24/7 gesneden wordt. Het uitnemen van producten uit plaat en het sorteren is een tijdrovende klus en vrij moeilijk te automatiseren omdat producten met behulp van microjoints aan de plaat zijn bevestigd. Bij dikke plaatdelen is het daarnaast vaak de braamvorming die uitnemen bemoeilijkt. Toch is het machinebouwers gelukt om in veel gevallen het sorteren en stapelen te automatiseren. Op de Blechexpo zullen fabrikanten complete productielijnen presenteren die plaatmateriaal vanaf de aanvoer tot aan het sorteren geautomatiseerd kunnen laten verlopen. Automatisering vinden we verder ook bij kantbanken. Moderne kantbanken zijn vaak al voorzien van een automatische gereedschapwisselaar in de vorm van een robot of ingebouwd in de achteraanslagen. In combinatie met slimme gereedschappen die zijn uitgerust met bijvoorbeeld een RFiD-chip kunnen de doorlooptijden bij het afkanten verkort worden en fouten en proefbuigingen worden voorkomen.

 

BlechExpo

De Blechexpo kenmerkt zich dit jaar door een totaal beursoppervlak van 105.000 m2. Een sterke groei van exposanten is dit jaar afkomstig uit de pers- en omvormtechniek. De organisatie heeft daarom twee hallen (hal 7 en 9) gereserveerd met het thema ‘Stanztechnik’. De andere productsegmenten zoals persen en omvormende technieken (hal 8), pijp- en profielwerwerking (hal 4), machines, gereedschappen en randapparatuur (hal 1, 3 en 5) alsmede de vakbeurs Schweisstec (hal 6) vullen de rest van de Landesmesse in Stuttgart.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden