31 oktober 2017 - 2 min leestijd

Diamantachtige koolstofcoating beschermt matrijs tegen slijtage

Metaal vormen en daarbij de matrijs zoveel mogelijk tegen slijtage beschermen: Dat is het hoofddoel van het onderzoeksproject DLC2. Een koolstofcoating die net zo hard is als diamant blijkt uit testen erg geschikt voor deze vormmatrijzen, vooral in semi-warme temperaturen.

Het DLC2 project is een initiatief van IPH (Institut für Integrierte Produktion Hannover), IOT (Institut für Oberflächentechnik) en de TU Braunschweig. Hoe langer de standtijd van gereedschappen, hoe lager de kosten voor productiebedrijven. Daarom wordt er voortdurend onderzoek gedaan om gereedschap tegen slijtage te beschermen. Het onderzoeksteam heeft met de diamantachtige koolstofcoating (DLC) al in 2011 positieve resultaten geboekt omtrent slijtagereductie. Met het nieuwe project wil het team de anti-slijtagecoating nog uitgebreider onderzoeken. Op basis van de bevindingen van het vorige project verdiepen de onderzoekers hun vragen over de samenstelling waarin de coatingen het beste beschermen tegen slijtage, welk smeermiddel het best geschikt is en hoe de slijtage verband houdt met de vormtemperatuur.

 

Semi-warm

Het team onderzoekt momenteel de voordelen van semi-warm vormen. Het semi-warm vormen beweegt zich in een temperatuurbereik van 600 °C tot 900 °C. In tegenstelling tot warmvormen bij ongeveer 1.200 °C, biedt het een aantal voordelen. Dit omvat met name een betere en nauwkeurigere oppervlaktestructuur van de componenten. Het nadeel is echter dat bij het vormen van kouder staal een hogere vormkracht noodzakelijk is, waardoor de matrijs veel meer mechanisch wordt belast. Door de hogere mechanische belasting slijten de matrijzen sneller, wat kosten veroorzaakt. Om de winstgevendheid van semi-warm smeden te verhogen, kunnen DLC-coatingen in de toekomst de oplossing bieden voor minder slijtage en duurzamere matrijzen. Daardoor kunnen bedrijven componenten produceren met een hoge nauwkeurigheid en een zeer goede oppervlaktekwaliteit gedurende een langere periode.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden