2 mei 2017 - 2 min leestijd

Dievenbende heeft oog op hardmetaal gereedschap

Medio maart gebeurde het weer. Bij een groot bedrijf in het oosten van Nederland werd voor 200.000 euro aan gereedschappen gestolen. De dieven waren zeer goed voorbereid. Via een rooster kwamen ze binnen en ze wisten precies waar alle sensoren van de alarminstallatie zaten. Inmiddels zijn er meer dan vijftien soortgelijke inbraken in Nederland geregistreerd.

Burghgraef van Tiel & Partners, specialist op het gebied van risico-inspecties, risico-analyses en preventieadviezen waarschuwde onlangs na een zoveelste kraak bij een handelsbedrijf in hardmetalen gereedschappen, dat er een dievenbende in Nederland actief is. Sinds het derde kwartaal van 2015 neemt dit soort inbraken toe in Nederland. Door de handelswijze van de bende is volgens verzekeraars een patroon zichtbaar. “Opvallend is dat in korte tijd twee tot drie inbraken plaatsvinden, waarna het twee tot drie maanden rustig is. Dan volgen opnieuw enkele inbraken en vervolgens wederom een aantal maanden niets”, vertelt Ronald Koster van Burghgraef van Tiel.

Lucratief handelsproduct

Hardmetalen precisiegereedschappen zijn kwalitatief erg goed en daarom ook relatief duur. Daar komt bij dat ze eenvoudig in grote aantallen te vervoeren zijn. Dit maakt het een lucratief handelsproduct. Er gaan geruchten dat de inbraken worden uitgevoerd door buitenlandse bendes die zeer professioneel te werk gaan. Omdat de goederen binnen West-Europa moeilijk te verhandelen zijn, wordt verwacht dat de gereedschappen naar Oost-Europa worden getransporteerd. Het vermoeden dat de goederen naar Oost-Europa gaan, heeft te maken met het feit dat de industrie daar sterk in ontwikkeling is en er weinig financiële middelen zijn om te investeren. Als er dan hardmetalen gereedschappen voor een gunstige prijs worden aangeboden, dan is daar markt voor.

 

Alertheid geboden

 Chantal Baas Branchemanager en directeur van FPT-VIMAG is geschokt door de grote hoeveelheid Nederlandse bedrijven die de dupe zijn geworden van inbrekers. ”Het is verbijsterend hoe professioneel en gestructureerd de dieven te werk gaan. De impact bij het midden- en kleinbedrijf is enorm. Als vereniging kunnen we in dit geval alleen signaleren en alarmeren. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn dan maken we het kenbaar aan onze leden.”, aldus Baas.

In de volgende editie van TechniShow Magazine is een uitgebreid artikel te lezen over de dievenbende die het heeft gemunt op hardmetalen gereedschappen. Deze editie ligt volgende week op de mat.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden