31 juli 2018 - 5 min leestijd

Digitalisering in metaalbewerking in volle gang op AMB

Digitalisering bij het bewerken van metaal: dit betekent dat gereedschappen, opspansystemen en werkstukken communiceren met andere componenten die bij het proces zijn betrokken. Hoe werkt dit eigenlijk in de dagelijkse productie? En zal het uiteindelijk leiden tot een zelfoptimaliserende bewerkingsmachine? Antwoorden en oplossingen op deze vragen zullen worden gegeven tijdens de komende AMB in Stuttgart van 18 tot 22 september 2018.

Tijdens de nieuwe show “Digital Way” op AMB, zullen IT-aanbieders demonstreren hoe zij productiebedrijven ondersteunen op weg naar Industrie 4.0. “Door een combinatie van een tweedaags congres (18 en 19 september 2018) en een begeleidend tentoonstelling, krijgt AMB een nieuw platform waar gebruikers gedetailleerde informatie kunnen krijgen over hoe Industry 4.0 en digitalisering specifiek kunnen worden geïmplementeerd in de productie”, zegt Gunnar Mey, afdelingsdirecteur voor industriële handelsbeurzen bij Messe Stuttgart.

 

Machinebouwers en Industrie 4.0

Fabrikanten van machines en componenten zullen ook reageren op de verzoeken en vraagstukken van bezoekers. Bijvoorbeeld Chiron, een leverancier van metaalbewerkingsmachines: “Er is vaak nog steeds algemene scepsis ten aanzien van gegevensbeveiliging bij het verbinden van machines met internet, omdat een groot aantal bedrijven bang is dat hun eigen knowhow in gevaar is. We nemen deze angst serieus en gaan er van uit dat we deze bedrijven kunnen overtuigen met onze veilige oplossingen”, vertelt Pascal Schröder, een expert voor digitale oplossingen onder de generieke term ‘Smartline’ van de Chiron Group. Chiron presenteert twee nieuwe producten van de Smartline-familie op AMB. Conditionline is een software die volledig automatisch alle machineparameters analyseert die relevant zijn voor een betrouwbare werking. Schröder: “De beschikbaarheid van de machine kan daarom worden verhoogd en onderhoud en reparaties kunnen precies worden gepland, waardoor productiviteitsverlies wordt voorkomen.” Chiron zal ook het Touchline-bedieningsconcept presenteren dat de operator zal helpen, bijvoorbeeld met contextgevoelige informatie.

Markus Frank, hoofd van de afdeling voor ‘Net4Industry’ bij machinebouwer Grob, vertelt: “De Duitse machinebouwindustrie is in het verleden niet overgestapt op Industry 4.0 of de digitaliseringshype. Echter, een aanzienlijke toename van activiteiten en inspanningen waren merkbaar op dit gebied in de laatste achttien maanden. Een ding is zeker: Industrie 4.0 vormt de basis voor het flexibel en productief werken van machines en systemen.” Grob ontwikkelt inmiddels meer dan vier jaar toepassingen en oplossingen voor genetwerkte productie en gebruikt deze ook intern.

Klaus Winkler, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van de Heller Group, beschouwt Industry 4.0 als een benadering om de staat van bewerkingsmachines te allen tijde transparant te maken en verworven informatie te evalueren met reeds bestaande gegevens voor een doelgerichte diagnose. Winkler: “Onder ‘Heller4Industry’ combineren we alle activiteiten met betrekking tot Industrie 4.0 en digitalisering van de procesketen.” Naast de hogere machineproductiviteit, concentreert Heller zich ook op ondersteuning voor continue engineeringketens. De kernfuncties zijn extra machinefuncties, ‘on demand’ -services en geavanceerde service-opties. Nieuwe ontwikkelingen worden gepresenteerd op AMB, bijvoorbeeld de Heller Services Interface in samenwerking met Siemens.

 

Geen slimme fabriek zonder netwerken

Netwerken moeten een voordeel bieden. Dat is de topprioriteit voor Hansjörg Sannwald, hoofd markt- en productmanagement voor CNC-systemen bij Bosch Rexroth: “Oplossingen zullen alleen slagen als ze echte voordelen bieden.” Volgens Sannwald is de meest economische manier vaak via de ‘Brownfield-benadering’, een concept uit de ontwikkeling van software: “Fabrikanten van bewerkingsmachines maken al gebruik van geïnstalleerde machines en systemen en netwerken ze achteraf.” Bijvoorbeeld, het IoT gateway van Bosch Rexroth kan ook worden gebruikt om reeds geïnstalleerde machines en systemen op een kosteneffectieve manier te verbinden met het netwerk. Dat wil zeggen binnen een paar uur door elektriciens van het bedrijf zonder enige speciale kennis van PLC’s.

Hoe worden de gegevens uit de machine geëxtraheerd?

De fabrikant van spansystemen AMF Andreas Maier vertrouwt op nieuw ontwikkelde radiosensoren. Met hun ruimtebesparende ontwerp maken deze sensoren het mogelijk om gegevens over de toestand van spansystemen en bedieningsapparaten via een draadloze Bluetooth-verbinding te verzenden. “De verschillende condities kunnen opgevraagd en gevisualiseerd worden door middel van onze eigen software”, legt Jürgen Förster uit, een lid van de Board of Management van AMF Andreas Maier.

Schunk verwijst naar de nabijheid van zijn grijpers en klemsystemen tot het werkstuk. “We kunnen daarom rechtstreeks op het werkstuk gegevens tikken en deze naar hogere systemen verzenden”, zegt Henrik Schunk, Managing Partner en CEO. ‘Smart Gripping’ en ‘Smart Clipping’ bieden een complete real-time productiedatabase en daarmee de nodige transparantie voor verdere optimalisatie van processen. Tijdens AMB zal het Schunk laten zien hoe een dergelijk scenario kan worden geïmplementeerd: bijvoorbeeld met de slimme parallelgrijper EGL die Schunk heeft verbeterd als een technologieplatform voor slim aangrijpen. Zonder extra externe sensoren detecteert EGL defecte componenten en besluit om ze uit het proces te verwijderen.

 

Gereedschappen leveren ook gegevens

Het is verrassend dat een groot aantal fabrikanten van precisiegereedschappen intensief betrokken zijn bij digitalisering. Giari Fiorucci, Vice President Services bij Mapal Dr. Kress: “Tal van middelgrote bedrijven werken momenteel aan projecten in de richting van Industry 4.0, maar de meeste van deze projecten fungeren alleen als een geïsoleerde oplossing en bevatten geen enkele visie voor uitgebreide verdere ontwikkeling die nodig is voor continue digitalisering.”

Volgens Florian Böpple, Digital Manufacturing Manager bij Walter, hebben middelgrote bedrijven eigenlijk een hekel aan Industry 4.0. Hij zegt dat hoewel metaalbewerkende bedrijven over het algemeen gemotiveerd zijn, de specifieke voordelen van de aangeboden oplossing vaak ontbreken. Zijn conclusie: “Metaalbewerkende bedrijven hebben praktische oplossingen nodig die hen helpen processen te verbeteren en kosten te verlagen.” Dr. Jan Brinkhaus, hoofd van het ‘Digital Solutions’-segment bij Ceratizit, gelooft in niets minder dan kunstmatige intelligentie in bewerkingsmachines. Het assistentiesysteem ‘Toolscope’ detecteert automatisch bijvoorbeeld gereedschapsbreuken, regelt adaptief de voedingssnelheid of ontkoppelt gereedschapsgegevens op cloudservers. De ‘Toolscope Cockpit’-software wordt vervolgens gebruikt om deze gegevens duidelijk weer te geven en op verschillende manieren te evalueren. Het moet mogelijk zijn digitaliseringsoplossingen zo eenvoudig mogelijk in een netwerk te integreren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden