14 augustus 2019 - 3 min leestijd

Dikke jaren voor Duitse industrie zijn even voorbij

De industriële productie in Duitsland krimpt en krimpt. De cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken voor het tweede kwartaal waren bijzonder slecht. Hoewel de dienstensector robuust is, krimt de industrie al vier kwartalen op rij.

De industriële productie in Duitsland is onverwacht sterk gedaald. Industrie, bouw en nutsbedrijven hebben volgens het Duitse ministerie van economische zaken 1,5 procent minder in juni geproduceerd dan in de maand mei. Economen hadden slechts een daling van 0,4 procent verwacht. Ondertussen is de Duitse industriële productie in vier opeenvolgende kwartalen gedaald. De dalingen sinds het derde kwartaal van 2018 waren maar liefst 0,9%, 1,1%, 0,3% en nu 1,8%.

Volgens het Ministerie zijn de belangrijkste oorzaken van de krimpende economie snel gevonden: de verslechterende handelsconflicten, met name tussen de VS en China, drukken al lang niet alleen op de stemming in de bedrijven, maar laten ook diepe cijfers achter. Stijgende tarieven en de economische vertraging in China, de VS en vele andere delen van de wereld wegen zwaar op de industrie. Dit geldt met name voor landen waarvan de economie sterk afhankelijk is van export, zoals Duitsland, Japan en Korea. Ook speelt de onzekerheid van de naderende wanordelijke Brexit een rol. In Duitsland was een speciale factor, vooral in de tweede helft van 2018, dat de auto-industrie problemen had met de conversie naar het nieuwe WLTP-uitlaatgasmeetsysteem, dat een aanzienlijke impact had op de verkoop gedurende enkele maanden. Daarnaast heeft de omvangrijke Duitse auto-industrie te maken met de overgang naar elektrische mobiliteit.

De Duitse regering kondigde in april al aan de groeiverwachting voor het jaar naar beneden bij te stellen. Over heel 2019 verwacht het land een groei van slechts 0,5 procent. In januari dacht de regering juist nog dat een groei van 1 procent haalbaar was.

 

Nederlandse economie groeit

De Nederlandse economie zit daarentegen in de lift. De economische groei is gelijk aan die van de afgelopen kwartalen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opvallend is dat de Nederlandse export geen last heeft gehad van internationale strubbelingen. De export steeg zelfs met ruim 3 procent ten opzichte van een jaar eerder, wat een sterkere stijging is dan de import. In juni groeide vooral de export van aardolieproducten, machines en chemische producten. Al met al steeg de groei het vorig kwartaal met 1,8 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. Ten opzichte van de voorgaande drie maanden noteerde de Nederlandse economie een groei van 0,5 procent. Toch is Nederland economisch sterk afhankelijk van Duitsland. Het gezegde luidt niet voor niets “Als Duitsland niest, is Nederland verkouden”. Zeker een kwart van de Nederlandse export gaat richting Duitsland dus of de Duitse economische krimp op termijn effect gaat hebben op de Nederlandse economie is denkbaar.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden