14 november 2017 - 3 min leestijd

Djons vergroot draaicapaciteit met CMZ draaimachines

Het Westlandse metaalbedrijf Djons heeft in geïnvesteerd in twee CNC-draaimachines van CMZ. Dankzij de goede freescapaciteiten kan Djons voortaan complexe, as-achtige producten in één opspanning afwerken. “De built-in motor van de CMZ TC 35Y is stabiel genoeg om trochoidaal te frezen op de draaimachine”, zegt John van der Knaap, directeur-eigenaar van Djons. “In plaats van banen trekken, gaan we met de volledige snijlengte van de frees het materiaal in.”

John van der Knaap heeft Djons enkele jaren geleden opgericht voor de levering van Orkot glijlagers en afdichtingen van Trelleborg. Aan die activiteit heeft hij het toeleveren van CNC frees- en draaidelen toegevoegd. Deze activiteit ontwikkelt zich zo goed, dat hij de capaciteit in CNC draaien heeft uitgebreid met twee machines van de Spaanse fabrikant CMZ. De CMZ TC 35Y is een zware machine, met een 12.000 toerenspil met een koppel van 105 Nm en 1350 mm tussen de centers. De tweede CMZ machine is een kleinere versie, de TA20Y. Beide CNC draaimachines zijn geleverd door Promas, de Nederlandse dealer van de Spaanse machinebouwer.

Kortere cyclustijden

De keuze voor de CMZ TC 35Y is ingegeven door de krachtige verspaningscapaciteit van de 55 kW sterke hoofdspindel. Door de dubbele winding van de motor freest de machine met 12.000 omwentelingen per minuut frezen én beschikt bij lagere toerentallen over een koppel van 105 Nm. John van der Knaap: “Veel andere draaimachines komen met hun aangedreven gereedschappen niet hoger dan 4500 toeren of missen dan het koppel bij lage toeren.” De built-in geïntegreerde high torque motor zorgt ervoor dat de spindel sneller vanuit ruststand op de toerentallen zit waarmee wordt gedraaid. Ook afremmen gaat sneller. Dit heeft een positief effect op de cyclustijden. De dubbele rij rollenlagers aan de voorzijde kan een 500 keer méér worden belast dan een draaispil met uitsluitend hoekkontakt lagers. “Hierdoor kunnen we op deze CMZ machine langere werkstukken dan gebruikelijk ‘vliegend’ draaien”, aldus John van der Knaap.

 

Hogere kwaliteit

Dankzij de Y-as met een slag van +80/-60 mm kan Djons nu veel freeswerk op de draaimachine doen. Dat scheelt niet alleen omspannen, het levert bij een aantal producten eveneens een hogere kwaliteit op. John van der Knaap geeft als voorbeeld een velg, die nu wordt voorgedraaid, daarna gefreesd op de CMZ en daarna worden de spaken in dezelfde opspanning nog eens nagedraaid. “Daardoor komt het product absoluut braamvrij van de machine. Doe je de freesbewerkingen op een freesbank, dan kun je niet langer nadraaien omdat je het product niet meer nauwkeurig genoeg opgespannen.”

 

Klauwplaat traploos verstellen

Een ander punt waar de CNC draaiers bij Djons enthousiast over zijn, is dat het open- en dichtgaan van de klauwplaat traploos verloopt, bediend met het voetbepaal. John van der Knaap heeft de eerste CMZ machine gekocht omdat hij en zijn medewerkers enthousiast waren over de technologie. De tweede CMZ draaimachine, de kleinere TA20Y, heeft hij gekocht na een bezoek aan de fabriek in Spanje. Daar is hij overtuigd van de bouwwijze van de CMZ machines. “Ieder machinebed heeft een warmtebehandeling ondergaan en is vervolgens gefreesd, gehard en geslepen in een ‘single set up’, waardoor afwijkingen in vlakheid en parallelliteit tussen de Z-as en centerlijn draaispil-tegencenter minimaal zijn.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden