2 mei 2017 - 2 min leestijd

DMG Mori investeert in 3D-printen én digitalisering

Deze week introduceerde DMG Mori tijdens het jaarlijkse open huis in Pfronten (D) drie wereldprimeurs waaronder een nieuwe 3D-metaalprinter met SLM-technologie (Selective Laser Melting). Daarnaast heeft de machinebouwer Istos opgericht, een start-up voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale productie.

DMG Mori heeft een meerderheidsbelang van 50,1% genomen in Realizer uit Borchen (D). Hiermee versterkt DMG Mori de kennis op het gebied van additive manufacturing en de positie in de markt. Met SLM in het programma bundelt de machinebouwer de belangrijkste AM-productieprocessen voor metalen. Bij SLM wordt het metaal in poedervorm in zeer dunne lagen aangebracht en gesmolten door een laser. Volgens Christian Thônes, voorzitter van de raad van bestuur van DMG Mori, is deze techniek een perfecte aanvulling op het gebied van ‘Advanced Technologies’. “SLM opent geheel nieuwe toepassingsgebieden voor onze klanten”, aldus Thônes. Met 20 jaar ervaring in poederbedprocessen kan Realizer gezien worden als een pionier op AM-gebied. De SLM-technologie is al die jaren steeds verder doorontwikkeld. In de toekomst zal de ontwikkeling en de assemblage plaatsvinden in Borchen en bij DMG Mori in Bielefeld (D). Naast SLM had DMG Mori al eerder de laseroplastechnologie van Sauer in huis gehaald.

Digitale productie

Met de oprichting van de start-up Istos (Innovative Software Technologies for Open Solutions) investeert DMG Mori verder in digitalisering. Het nieuwe bedrijf is gevestigd in Düsseldorf (D) en ontwikkelt nieuwe oplossingen voor projecten die betrekking hebben op de digitale productie. Dit doen ze voor DMG Mori, maar ook voor geïnteresseerde partners. Voor DMG Mori klanten is Istos de verbindende schakel voor een open netwerk van alle machines in een geïntegreerde digitale fabriek. De basis van de digitale productie is Celos, de APP-gebaseerde besturing van de machinebouwer. “Met Istos hebben we succesvol een team van vijftien IoT experts aangetrokken. Hiermee kunnen we onze digitale plannen en de bijkomende innovaties versnellen”, vertelt Thônes. De eerste resultaten van Istos worden op de EMO van 18 t/m 23 september in Hannover (D) gepresenteerd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden