27 september 2019 - 3 min leestijd

DMG Mori werkt samen met Jungheinrich en Tulip

DMG Mori heeft tijdens de EMO bekend gemaakt dat het samen met Jungheinrich een ontwikkelingspartnerschap heeft gestart voor de ontwikkeling van zelfrijdende transportsystemen. Daarnaast werkt de machinebouwer samen met de Amerikaanse softwareleverancier Tulip. Met de software van Tulip kunnen engineers eenvoudig apps creëren en de digitale productie simplificeren.

Het eerste resultaat van het ontwikkelingspartnerschap tussen DMG Mori en Jungheinrich is al een feit. De DMG Mori PH-AGV 50 is de eerste flexibele automatiseringsoplossing voor de intralogistiek van de twee partners. Het zelfrijdende transport systeem, dat iets wegheeft van een heftruck, maakt het mogelijk om volledig geautomatiseerd werkstukpallets te beladen en te ontladen op bewerkingscentra. “AGV’s (Automated Guided Vehicles) zijn een belangrijk innovatief element voor een digitale fabriek. Met geautomatiseerde transportsystemen bieden we onze klanten nu de volgende stap richting een geautomatiseerde en gedigitaliseerde werkomgeving”, vertelt Christian Thönes, voorzitter van de raad van bestuur bij DMG Mori. Het autonome PH-AGV 50 pallethandlingsysteem is modulair uit te breiden, beweegt zich vrij in de productiehal dankzij nauwkeurige lasernavigatietechnologie en lijnt zich automatisch optimaal uit op de machine. De AGV versnelt de materialenflow en bespaart op de logistieke kosten. Werknemers die nu handmatig werkstukken van de ene unit naar de andere brengen, krijgen dankzij de AGV meer tijd voor complexere werkzaamheden.

 

Wendbare productie-oplossingen

Naast een partnerschap met Jungheinrich heeft DMG Mori ook een samenwerking opgestart met Tulip. De software van Tulip stelt gebruikers in staat om met behulp van een ‘drag and drop’ interface eenvoudig en snel specifieke apps te creëren. Deze no-code benadering maakt het mogelijk om zonder programmeerkennis productie-apps te ontwikkelen, waarmee bedrijven in real-time data kunnen verzamelen en analyseren. “Onze producten zijn eenvoudig om te begrijpen en kunnen worden gebruikt door vakmensen zonder de hulp van IT-specialisten. Iedereen kan snel en intuïtief apps ontwikkelen en IOT-machines en systemen met elkaar verbinden”, vertelt Tulip CEO Natan Linder. Productie-apps vergroten de transparantie langs de volledige procesketen. Met de software van Tulip kunnen vakmensen op de werkvloer elk proces optimaliseren en digitaliseren. De verzamelde data kan worden aangepast en real-time worden opgeslagen, zonder dat er programmeerkennis vereist is. Bedrijven kunnen met de software de digitale transformatie in hun eigen tempo doorvoeren. Dit simplificeert de digitale productie voor producenten en dan met name voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Tulip is in 2014 opgericht door ingenieurs van het MIT Media lab in Boston en telt inmiddels 70 werknemers en meer dan 200 klanten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden