23 november 2017 - 2 min leestijd

Dormac brengt eenvoudige beladingcel op de markt

Dormac Productie Automatisering uit De Goorn introduceerde in samenwerking met 3D-Techdraw tijdens haar open huis de DPA Flex Loader 10, een eenvoudige beladingcel voor draaimachines en bewerkingscentra.

De DPA Flex Loader 10 is voorzien van een zesassige UR10 cobot met een bereik van 1.300 mm en een werkoriëntatie van 720º op alle assen. De cel is geschikt voor een maximale werkstukmassa van 10 kg. De verplaatsbare cel omvat vier lades van 720 x 560 mm van waaruit de robot, voorzien van een servo-elektrische grijper, de werkstukken oppakt, in de klauwplaat van de machine plaatst en het bewerkte werkstuk terugplaatst. Jasper Wijnschenk van 3DTechDraw: “Sterk punt is dat de cel op drie in plaats van vier punten steunt, waardoor de cel beter in balans is. Bovendien kan de cel eenvoudig overal bij een draai- of freesmachine geplaatst worden. Daarnaast is het voordeel dat de cel direct naast de deur, dicht tegen de machine geplaatst kan worden, zodat de machine altijd toegankelijk blijft, ook wanneer de beladingcel even niet wordt gebruikt. Inzet van een cobot in plaats van een industriële robot, heeft als voordeel dat voor deze toepassing verder geen veiligheidsvoorzieningen noodzakelijk zijn. Daarnaast is de cel met het touchpanel van Universal Robots eenvoudig te programmeren. We hebben de cel in eerste instantie ontwikkeld voor eigen gebruik, maar na gesprekken met Dormac is de cel doorontwikkeld met als resultaat dat deze DPA Flex Loader 10 tegen een gunstige prijs in de markt kan worden gezet.

 

‘Keep It Simple’

Joost Verschure van Dormac: “Bij Dormac Productie Automatisering (DPA) richten wij ons op het beladen en ontladen van draai- en freesmachines. Hiervoor gebruiken wij toegankelijke en betaalbare automatiseringsoplossingen vanuit het oogpunt ‘Keep It Simple’. De cel moet eenvoudig zijn in haar gebruik, probleemloos het werk doen en onverstoorbaar geld voor de klant opbrengen. Momenteel zien wij aan de instapzijde nog steeds veel bedrijven aanhikken tegen robotautomatisering in verband met de (gevoelsmatige) complexheid en de hoogte van de investering. We signaleren de behoefte van een eenvoudige oplossing zodat men ervaring kan opdoen met gerobotiseerde machinebelading. Dat daar ook een gunstiger prijskaartje aanhangt speelt daarbij uiteraard een belangrijke rol. Los van onze eigen systemen werken wij reeds vele jaren samen met een aantal automatiseringsspecialisten zodat wij op alle vlakken goed aan de wens van onze klanten kunnen voldoen, in zowel de lichtere product handeling als ook de zwaardere systemen”.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden