26 november 2018 - 3 min leestijd

Dormac presenteert complete cobotlijn op open huis

Dormac presenteerde vorige week tijdens het open huis een complete cobotlijn van Doosan Robotics. Dormac ziet de inzet van cobots als een perfecte aanvulling op de automatiseringsmogelijkheden voor o.a. machinebelading. De leverancier gaat daarvoor met de afdeling Dormac Productie Automatisering een apart verkoop- en serviceapparaat opzetten.

Tijdens het open huis van Dormac kreeg het cobot programma van Doosan Robotics een dominante plek in de hal. Joost Verschure ziet met de cobots van Doosan Robotics veel mogelijkheden en niet alleen in de verspanende industrie. “Omdat de cobots breed inzetbaar zijn, zullen de cobots ook bij andere toepassingen zoals de agrarische industrie, voedingsmiddelenindustrie, verpakkingsindustrie en kunststofindustrie worden ingezet. Naast de eenvoudige programmering maakt het grote aanbod van grijppersystemen het mogelijk om snel en eenvoudig een applicatie voor een automatiseringstoepassing te maken. De eenvoud van het concept maakt het mogelijk om zelf een applicatie samen te stellen en online losse grijpers en hulpstukken te kopen. De markt is nu nog afwachtend, maar zal met een verwachte groei van 25% per jaar een snelle opmars gaan maken.”

 

Duurzaam product

De cobots van van Doosan Robotics schakelen de motor uit zodra de krachtsensor weerstand voelt. Het voordeel hiervan t.o.v. cobots die gebruik maken van een rem, is de langere levensduur en een hogere nauwkeurigheid. Daarnaast zet Doosan Robotics hoogwaardige materialen en onderdelen in om de cobots robuuster te maken voor een industriële omgeving. De Doosan Robotis cobots zijn voorzien van een coating die goed bestand is tegen onder andere de koelsmeermiddelen in een CNC-bewerkingsmachine. Elke robot heeft zes krachtsensoren geïntegreerd. Het programmeren verloopt via zelf ontwikkelde software die intuïtief is en werkt op een I-pad achtige tablet.

 

Eenvoudige programmering

Cobots zijn makkelijk te programmeren dankzij het feit dat de cobotarmen makkelijk handmatig naar een positie kunnen worden bewogen en daarmee een compleet pad kan worden vastgelegd. René Zwart, automatiseringsspecialist binnen Dormac Productie Automatisering: “Doosan Robotics is daarbij nog een stapje verder gegaan, door voor de meest voorkomende handelingen de software te voorzien van voorgeprogrammeerde blokken. Daarmee wordt het niet alleen een stuk eenvoudiger een programma op te zetten, maar ligt de winst vooral in de kortere programmeertijd. Deze generatie cobots maken het dus steeds makkelijker om ze in te zetten voor een kleine repeterende klus.”

Een foto-impressie van het open huis treft u aan op onze Facebook pagina.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden