13 november 2019 - 3 min leestijd

Dormac toonde high-end segment in eigen huis

Het Open Huis dat Dormac CNC Solutions, leverancier van machines en systemen voor de verspanende productie afgelopen week organiseerde, stond in het teken van het high-end segment. Daarvoor had de machineleverancier naast de nieuwe vijfassige bewerkingscentra van de DVF-serie, ook het multitasking PUMA draai-freescentrum SMX 3100 van Doosan opgesteld. Beide productietechnologieën waarmee werkstukken in één opspanning compleet kunnen worden bewerkt.

“Vergroting van de efficiency en de flexibiliteit bij kleine seriegroottes is nog steeds het belangrijkste speerpunt bij onze klanten, vertelt directeur Joost Verschure. “Doosan zet daarom vol in op de ontwikkeling van de nieuwe vijfassige bewerkingscentra van de DVF serie, de PUMA SMX multitasking draai-freesmachines en turnkey automatiseringsoplossingen. De ontwikkeling van deze machineconcepten maken het mogelijk werkstukken compleet te bewerken in dezelfde opspanning.

Het PUMA SMX multitasking draai-freescentrum is binnen het Doosan machineprogramma de meest flexibele productiemachine op dit moment voor de compleetbewerking van enkelstuks, kleine series of grote series producten. Omdat werkstukken in één productieflow compleet worden bewerkt levert dat zowel kortere cyclustijden als een kleinere kans op uitval op, omdat fouten in de overname op verschillende machines is uitgesloten. Doosan past met de PUMA SMX multitasking draai-freescentrum in het high-end segment van dit machinetype.”

 

Compleetbewerken

De PUMA SMX is voorzien van een freesspindel met een maximaal toerental van 12.000 min-1 , 240º bereik, 124 Nm koppel en Capto C6 opname, een tot 80 posities uitbreidbare gereedschapswisselaar en een tegen- of overnamespil. Naast de standaard versie heeft Doosan inmiddels ook een versie met een 1.000 mm langere Z-as ontwikkeld. De huidige versies hebben een 30% groter bereik in de Y-as (300 mm), lineair motion geleidingen in alle assen, hogere ijlgangsnelheden, koeling door de spil en freesspindel, een magazijn voor lange gereedschappen, procesmonitoring en tool offset controle. Optioneel is er de mogelijkheid voor hydraulische brillen en een onderturret voor nog meer efficiëntie voor de draaiwerkzaamheden. Verschure: “Compleetbewerken in één opspanning is op zichzelf niet iets nieuws, maar de technologie is inmiddels vergaand doorontwikkeld en door Doosan qua prijsstelling bereikbaar gemaakt voor MKB toeleveranciers. We zien daarin voor de komende jaren een groeimarkt, omdat de meeste bedrijven een productiegang langs meerdere machines hanteren en daarmee niet gebruik maken van de mogelijkheden die de huidige technologie hun te bieden heeft.”

 

Vijfassig frezen 

“Opvallend is dat het middensegment de afweging van drieassig frezen en vijfassig frezen steeds meer naar het laatste doorslaat. Tijdens ons Open Huis ging dan ook veel belangstelling uit naar de DVF vijfassige bewerkingscentra van Doosan. Opvallend aan deze machinelijn zijn vooral de grote capaciteit op een kleine footprint, standaard vetsmeersysteem, betere toegankelijkheid tot de opspanning, thermische compensatiefunctie en optimalisatie voor onbemande productie.” Dormac toonde naast de DVF 5000, ook de DVF 6500 met een tafeldiameter van 650 mm en geschikt voor een maximale werkstukmassa van 600 kg.

 

Cobotautomatisering

Tijdens het Open Huis was ruim aandacht voor cobotautomatisering. Naast machinebelading met de Easy Loader en de CoBench die Dormac Productie Automatisering met de cobots van Doosan Robotics zelf heeft ontwikkeld, toonde de automatiseringspoot van Dormac diverse oplossingen voor onder andere onbemand polijsten, schroeven, boren, pick & place en palletisering. Robotintegrator Rolan Robotics was aanwezig om hun cobot lasoplossing met een cobot van Doosan Robotics te demonstreren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden