16 mei 2019 - 4 min leestijd

Dormer Pramet over de uitdaging van het draadsnijden

Schroefdraad wordt meestal in de laatste fase van het productieproces gemaakt, waardoor het cruciaal is dat dit proces goed verloopt. Johan Bodin, productmanager voor draadsnijden bij Dormer Pramet, beantwoordt enkele vragen over de tappen van het bedrijf, de belangrijkste uitdagingen van machinebankwerkers en de opties waaruit eindgebruikers kunnen kiezen.

Omdat schroefdraad meestal in de laatste fase van het productieproces wordt gemaakt is het daarom de taak van de operator om ervoor te zorgen dat het proces bedrijfszeker verloopt en goed wordt afgerond. De kwaliteit van de draad en de tolerantie moeten constant zijn en het proces dient bij voorkeur zonder onderbrekingen te verlopen bij optimale standtijd van de tap.

 

Wat zijn de verschillende tapontwerpen?

“Er zijn verschillende tapontwerpen, waarvan de meest gebruikte de rechte spaangroef is. Het ontwerp is geschikt voor het aanbrengen van doorlopende of blinde gaten in de meeste materialen, met name staal en gietijzer. Tappen met schilaansnijding worden aanbevolen voor het draadsnijden van doorlopende gaten, aangezien ze een rechte, ondiepe spaangroef bezitten met een punt die is ontwikkeld om de spanen naar voren toe af te voeren.

Tot slot zijn er tappen met gespiraliseerde spaangroeven waarbij de spanen naar achteren uit het gat komen, weg van het werkstukmateriaal. Daarom worden ze hoofdzakelijk gebruikt voor het draadsnijden in blinde gaten. Een minder vaak voorkomend maar toch belangrijk deel van ons draadprogramma zijn de tappen zonder spaangroeven, de zogenoemde roltappen en de draadfrezen.”

 

In welke basismaterialen worden de tappen aangeboden?

“Ons brede aanbod van snelstaal-tappen (High Speed Steel, HSS) en snijmoeren is geschikt voor een scala aan algemene toepassingen, handmatig of machinaal. Alle veelgebruikte draadvormen zijn beschikbaar met een rechte spaangroef, schilaansnijding en gespiraliseerde spaangroef. Bovendien is ons populaire Shark Line-programma van materiaalspecifieke tappen gemaakt van snelstaal met kobalttoevoeging (HSS-E-PM). Dit biedt geoptimaliseerde geometrieën voor hoge prestaties bij het draadsnijden in roestvast staal, staal, gietijzer en non-ferrometalen.

Volhardmetalen tappen bieden de hoogste mate van productiviteit in harde en schurende materialen tot 63 HRC. Het stabiele ontwerp zorgt voor minder kans op tapbreuk en optimale procesbetrouwbaarheid. Onze tappen zijn beschikbaar in allerlei uitvoeringen met rechte- en zonder spaangroef, of met interne koeling voor optimale spaanafvoer bij het draadsnijden in kortspanende materialen.”          

 

Wat zijn roltappen? 

“Roltappen vormen draad door het materiaal plastisch te vervormen in plaats van in het materiaal te snijden. Dit betekent dat er geen spanen vrijkomen en dat het op deze manier gevormde draad sterker is. Deze tap kan worden gebruikt voor het aanbrengen van blinde en doorlopende gaten in de meeste materiaalsoorten, waaronder staal tot 1200 N/mm². Dit maakt ze uiterst veelzijdig. Een belangrijk voordeel van roltappen is hun stabiele ontwerp. Dit zorgt voor een kleiner risico op breken en grotere dimensionale nauwkeurigheid. Dit is van essentieel belang bij toepassingen waar een betrouwbare en beproefde optie nodig is. De aansnijding bepaalt de draaddiepte en het type bewerking. Standaard-roltappen met een aansnijvorm C zijn universeel voor het tappen van doorlopende gaten en blinde gaten waarbij de draad niet tot de bodem hoeft te worden getapt (tot maximaal 3xD diep). Een aansnijvorm heeft een aansnijlengte van 1,5-2 mm gangen, daarmee kan bijna tot op de bodem van een gat worden getapt.

Roltappen met inwendige koeling via radiale uitgangen en smeergroeven bevorderen de levensduur van de gereedschappen en de proceszekerheid. Het smeermiddel wordt precies op het punt geleverd waar de krachten en de wrijving het hoogst zijn.”

 

Waarom maakt draadfrezen deel uit van het tappenprogramma?

“Draadfrezen is in ons draadsnijprogramma geclassificeerd omdat dit een nauwkeurige draadsnijoptie voor grotere diameters biedt voor CNC-machines. Het assortiment van Dormer Pramet omvat de draadvormen M, MF, UNC, UNF, G en NPT. Ze bieden allemaal een hoge mate aan betrouwbaarheid, stabiliteit en oppervlaktekwaliteit. Ook zijn ze veelzijdig, want dezelfde frees kan worden gebruikt voor praktisch alle werkstukmaterialen, inclusief gehard staal, roestvast staal en moeilijk te bewerken legeringen.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden