18 oktober 2018 - 3 min leestijd

Drabo omkast XXL bedfrees voor schone werkplek

“Het was een hele operatie, maar nu staat er wel echt wat”, kijkt Marc Back, directeur van Drabo uit Hardenberg, trots naar de nieuwe aanwinst: een grote bedfreesmachine van FPT met een totale massa van 65.000 kg. Bijzonder is dat Drabo de complete machine heeft omkast om de werkvreugde van de werknemers te verhogen en de fabriek een moderne en schone uitstraling te geven.

Drabo is enige tijd geleden een nieuw pad ingeslagen; het bedrijf transformeren naar een schone productiefabriek die helemaal bij deze tijd past. “Het is ontzettend belangrijk om te moderniseren. Dat betekent niet alleen investeren in automatisering en nieuwe machines, maar ook in de uitstraling van de productieruimtes en het welzijn van je werknemers. Daarom hebben we inmiddels de meeste freesmachines voorzien van een omkasting. Dat betekent een flinke investering, maar het heeft veel voordelen. Zo blijven spanen en koelwater binnen in de machine, blijft de productieruimte veel schoner en werkt het prettiger voor de mensen in de fabriek”, aldus Back. De nieuwe Ronin moving column machine van FPT is ook om die reden volledig omkast. “Een omvangrijk project”, volgens Back. In totaal waren er vier vrachtwagens aan materialen nodig om de omkasting vorm te geven en het duurde ruim tien weken om het op zijn plek te krijgen.

 

Modernisering

De nieuwe FPT bedfreesmachine neemt een vloeroppervlak van 200 min gebruik en steunt op een fundering van 2.000 kuub beton waar ruim twee maanden aan gewerkt is. De nieuwe freesbank vervangt een vijf meter freesbank die moeilijk te moderniseren was. “Je kan geld blijven investeren, maar op een gegeven moment kom je op een punt dat de besturing te oud wordt en dat reserveonderdelen slecht te verkrijgen zijn. Bovendien waren de mogelijkheden vrij beperkt. Daarom hebben we geïnvesteerd in een nieuwe machine waarmee we ook weer wat groter werk kunnen uitvoeren. We hebben vooraf uiteraard uitvoerig onderzoek gedaan naar de verschillende machinemerken. Ik kende FPT van beurzen en we hebben later de fabriek bezocht. Ze hadden al 147 van deze machines in de markt staan dus de techniek is bewezen. Daarnaast hebben ze een uitgebreide koppenrevisie en kunnen onderdelen van dertig jaar geleden nog steeds uit voorraad geleverd worden, uit een hal die net zo groot is als onze fabriek. Dat waren genoeg redenen om voor FPT te kiezen.”

 

Drie bewerkingszones

De freesbank heeft een bereik van 10.000 mm x 1.500 mm x 3.000 mm (XxYxZ), een bewerkingstafel van 8.000 mm en een ronddraaitafel van 2.000 mm x 1.500 mm. Drabo heeft het complete werkgebied opgedeeld in drie zones om meer flexibiliteit te genereren en een hoger spilrendement te behalen. “Door de machine op te delen in drie zones kunnen we gelijktijdig opspannen en bewerken. Op die manier kunnen we de stilstandtijd flink reduceren.”

In de oktober editie van TechniShow Magazine verschijnt een uitgebreider artikel over Drabo Hardenberg.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden