24 augustus 2022 - 3 min leestijd

Duitse machine-orders stabiel, onzekerheid neemt wel toe

In het tweede kwartaal van 2022 is de orderontvangst in de Duitse gereedschapsmachine-industrie met 24 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In dit kader stegen de bestellingen uit Duitsland met 27 procent en die uit het buitenland met 23 procent. In de eerste helft van 2022 stegen de bestellingen in totaal met 34 procent. Binnenlandse bestellingen droegen hieraan bij met een stijging van 35 procent en buitenlandse bestellingen met een stijging van 33 procent.

“Ondanks de huidige moeilijke omstandigheden bleven de orders voor bewerkingsmachines zich goed ontwikkelen in het tweede kwartaal. Ten opzichte van de eerste helft van het jaar liggen de volumes vanaf 2018 zelfs bijna op recordniveaus. De buitenlandse handel wordt vooral ondersteund door de vraag buiten de EU. Met name China en de VS blijven sterk. De strenge lockdown in Shanghai en andere Chinese steden heeft in het tweede kwartaal geen diepere sporen achtergelaten”, aldus dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW (German Machine Tool Tool). Bouwersvereniging), Frankfurt am Main. “Op het gebied van technologieën trekt verspanende bewerking momenteel het algehele resultaat De vraag in de eerste helft van het jaar was twee keer zo sterk als die naar de vormtechnologie. Dit is een indicatie dat grote projecten in de auto-industrie momenteel on hold staan, met name in Duitsland”, voegde Schäfer toe. 

De verkoop blijft een punt van zorg. In de eerste helft van het jaar was die 7 procent hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. In reële termen betekent het resultaat stagnatie. “Daarom zijn, zoals gevreesd, de problemen in de toeleveringsketen nog lang niet voorbij”, zegt Schäfer. De bezettingsgraad steeg immers licht van 85,9 procent in april naar 87,4 procent in juli.

70 procent van de Duitse productie van werktuigmachines gaat naar de export, die in het tweede kwartaal weer aantrok. De statistieken laten dus een stijging van 5 procent zien in de eerste zes maanden. De export naar Azië groeide het sterkst in een regionale vergelijking met 11 procent. China, de grootste markt, leverde echter slechts een onevenredig kleine bijdrage, met een stijging van 5 procent. Daarentegen namen Japan, India en enkele kleinere markten in Zuidoost-Azië Duitse werktuigmachines over met groeipercentages van dubbele cijfers.

Ook de zaken met Amerikaanse klanten blijven goed, met een plus van 9 procent. Europa stagneerde op het niveau van vorig jaar, waarbij vooral de export naar Oost-Europa sterk terugliep door de ontsnapping uit Rusland. De export naar West-Europa is daarentegen flink gestegen. De invoer steeg in totaal met 16 procent. Vooral Aziatische leveranciers lopen voorop. “Zij kunnen het supply chain-probleem natuurlijk beter omzeilen”, vermoedt Schäfer.

Oorlog

“De onzekerheden voor de economische ontwikkeling zijn verder toegenomen”, somt VDW-directeur Schäfer op. Wat betreft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt hij, is er geen einde in zicht. De energievoorziening in de komende herfst/winter blijft onzeker met navenante gevolgen voor de prijzen. In China, de grootste markt, zijn er tekenen van een zwakke algemene economische groei. Daarbij komen nog de geopolitieke gevaren in de omgang met Taiwan. Dienovereenkomstig is het bedrijfsklimaat in de werktuigmachine-industrie vertroebeld. “Althans aan de positieve kant, er is nog steeds een grote behoefte aan investeringen in klimaatverandering. Het onlangs aangenomen investeringsprogramma in de VS zal ook een impuls geven aan de industrie”, concludeerde Schäfer.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden