2 mei 2017 - 2 min leestijd

Duitse machinebouw verwacht verdere groei in 2017

De Duitse brancheorganisatie VDW is positief gestemd over de Duitse werktuigmachinebouw. Men verwacht voor het lopende jaar een duidelijke groei van 3 procent.

De basis voor deze beoordeling zijn de internationale industriële productie en de wereldwijde vraag naar werktuigmachines die zich volgens Oxford Economics, prognosepartner van VDW, goed ontwikkelen. De prognose wordt ondersteund door de grote achterstanden die vanaf 2016 zijn ontstaan. In november zijn de orders van de Duitse fabrikanten met 7 procent gestegen, voornamelijk gedreven door orders vanuit het buitenland. De binnenlandse orders bleven gelijk. Totaal profiteert de Duitse machine-industrie vooral op grote serie productie en auto-gedreven projecten wereldwijd.

 

2016 recordjaar

De voorspellingen van VDW komen bovenop het recordjaar 2016, waarin de Duitse machinebouw voor 15,2 miljard euro aan machines produceerde. Door de afnemende vraag vanuit China daalde de exportquote met 3 procent naar 66 procent (9,1 miljard euro). Gemiddeld waren er in 2016 69.000 werknemers actief in de Duitse werktuigmachinebouw.

 

Technologische trends bieden kansen

Volgens de VDW wordt 2017 gekenmerkt door veel uitdagingen en zijn er kansen om nieuwe concurrentievoordelen te genereren en het productportfolio uit te breiden. Dit geldt in het bijzonder voor digitale productie in netwerken en voor Industrie 4.0. Aanzienlijke mogelijkheden liggen in de automatisering van de complete productieorder en in het elimineren van procesfouten. Zo zou het mogelijk moeten zijn om het rendement fors te verhogen met volledig genetwerkte oplossingen. Dergelijke strategieën vereisen het verzamelen en analyseren van de machine en de procesgegevens. Om dit te bereiken moeten er nog obstakels overwonnen worden. Dat is bijvoorbeeld de standaardisering van interfaces, data security, data eigendom, aansprakelijkheidskwesties, de opleiding van werknemers, etc.

 

EMO 2017

Veel nieuwe ideeën en innovaties voor de productie van morgen worden op de EMO Hannover 2017 van 18 t/m 23 september gepresenteerd. Dat het goed gaat is te zien aan de hoeveelheid bedrijven (1858) uit 40 landen die op dit moment al ruim 158.000 m2 beursoppervlak vullen. De EMO stevent daarmee af op een nieuw record.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden