25 juni 2020 - 2 min leestijd

Duitse machinebouwers hebben vertrouwen in de tijd na Corona

Het merendeel van de machinebouwbedrijven in Duitsland heeft er vertrouwen in om op middellange termijn terug te keren naar het nominale verkoopniveau van 2019. Dit is de kernboodschap van de zesde VDMA-enquête over de corona-pandemie, waaraan 658 aangesloten bedrijven hebben deelgenomen. “80 procent van onze leden verwacht tegen 2022 opnieuw nominale verkopen te behalen zoals in 2019. Ongeveer 40 procent van de bedrijven met een jaaromzet van minder dan 250 miljoen euro gaat ervan uit dat deze stap in 2021 succesvol zal zijn. De grotere bedrijven zijn hier wat sceptischer, slechts 22 procent van de bedrijven met een jaaromzet van meer dan 500 miljoen euro toont dit vertrouwen ”, zegt VDMA-hoofdeconoom Dr. Ralph Wiechers.

“Maar onderweg zijn er naast de corona-pandemie nog een aantal andere hindernissen te overwinnen”, aldus Wiechers. Ongeveer 70 procent van de ondervraagde besluitvormers ziet de groeiende prijsconcurrentie als een bijzonder grote uitdaging voor de toekomst. Meer dan de helft van de respondenten beschouwt hogere buitenlandse handelsbelemmeringen en toenemende marktfragmentatie als een hardnekkig probleem.

De ordersituatie in de machinebouw blijft erg gespannen. “40 procent van de bedrijven meldt merkbaar of ernstig verlies van bestellingen of annuleringen”, zegt Wiechers. Bedrijven zijn ook nog pessimistisch over de vooruitzichten aan de vraagzijde voor de komende drie maanden. Net als bij de vorige enquête eind mei verwacht iets meer dan 20 procent van de ondervraagden dat de vraag zal afnemen.

Ruim 80 procent van de bedrijven voert uitgebreide capaciteitsaanpassingen uit. Ongeveer twee derde van de bedrijven maakt gebruik van kort werk. “Kort werk heeft zichzelf al bewezen als een instrument om de werkgelegenheid in de financiële crisis veilig te stellen. Het is dan ook geen wonder dat veel bedrijven zelfs in de Corona-crisis kort blijven werken ”, legt VDMA-hoofdeconoom Wiechers uit.

De positieve ontwikkelingen in de supply chains en ‘andere verstoringen’ daarentegen zijn bemoedigend. “Op bijna alle gebieden rapporteerden de respondenten minder beperkingen, van logistiek / transportverwerking tot vertraagde acceptatie door klanten tot reis- en verblijfsbeperkingen. Verdere versoepeling is te verwachten in de loop van de grensopeningen ”, besluit Wiechers.

 

[beeld Wikipedia, S zillayali]

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden