26 juli 2022 - 3 min leestijd

Duitse machinefabrikanten ergeren zich openlijk aan Chinese lockdowns

Europese mkb-bedrijven zijn doorgaans terughoudend met het bekritiseren van Chinees overheidsbeleid. Duitse machinebouwers en installateurs hebben hun stilzwijgen deze maand echter doorbroken. Volgens brancheverenging Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) ergeren steeds meer mkb’ers zich aan het ‘strenge en onvoorspelbare’ Chinese covidbeleid dat voor een daling in de export van machines naar China zou leiden.

De brancheorganisatie voor de Duitse machinebouwindustrie stelt dat veel van zijn 3.400 leden zich beklagen over het beleid van de Chinese overheid, dat zowel nadelig is voor Duitse exporterende fabrikanten als voor hun Chinese klanten. Het strikte Chinese ‘zero-covid-beleid’ en de bijbehorende extreme toegangsbeperkingen vormen een steeds grotere bedreiging voor de handel en investeringen in de machinebouw en installatietechniek, stellen Duitse mkb’ers. Zo leiden lange en onvoorspelbare quarantaineperiodes, onbetrouwbare beleidsverklaringen van regionale Chinese autoriteiten, en het zeer beperkte aantal vluchten naar China ertoe dat Europese machinebouwspecialisten het land bijna niet meer inkomen om er noodzakelijke installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan machines uit te voeren.
Op de website van VDMA uiten ongeveer twintig managers van Duitse mkb-bedrijven openlijk hun ongenoegen over het Chinese beleid. Zo noemt Ingo Cremer, CEO van Cremer Thermoprozessanlagen, dat machines voor thermische metaalbehandeling produceert, dat hij de huidige Chinese quarantainemaatregelen zo ‘onmenselijk’ vindt dat ze afschrikken om nog zaken met Chinese bedrijven te doen. “Slechte quarantainehotels zijn een soort gevangenis voor onze onderhoudsmedewerkers. Je krijgt de indruk dat China liever geen buitenlanders meer binnenlaat. We hebben met enorme kosten te maken door quarantaine-verblijven en extreem dure vliegtickets – als er al vliegtuigstoelen beschikbaar zijn.” Tegelijkertijd stellen Chinese bedrijven orders uit omdat ze zelf in de problemen komen door binnenlandse lockdowns en reisbeperkingen, stelt Cremer.  

Export stagneert

“Dit is niet alleen een enorm ergerniswekkende situatie die economische gevolgen voor onze aangesloten bedrijven heeft”, vertelt Ulrich Ackermann, hoofd van de VDMA-afdeling Buitenlandse Handel. “Met dit restrictieve beleid schiet China ook zichzelf in de voet, omdat het de toegang tot zowel dienstverlening als nieuwe technologieën blokkeert. We roepen de regering in Peking op om de quarantaine voor gevaccineerde zakenreizigers af te schaffen, net als de omslachtige en ondoorzichtige visumplicht. Het aanbod van vluchten naar China moet ook aanzienlijk worden uitgebreid, zodat bedrijven hun contractuele verplichtingen daar kunnen nakomen.”
Volgens het VDMA is de export van machines en installatiewerk naar China duidelijk gestagneerd en hangt dit nauw samen met de Chinese reisbeperkingen. Van januari tot en met april daalde de Duitse export naar het land met 8,5 procent, tot 5,9 miljard euro. In dezelfde periode groeide de export van machines naar de Verenigde Staten met 13 procent, tot 7,3 miljard euro. De VS breidde zijn toppositie in de Duitse exportlandenranglijst voor machinebouw en installatiebouw dus uit. “China is en blijft een belangrijke markt voor mkb-bedrijven”, stelt Ackermann. “Maar gezien alle obstakels zullen steeds meer bedrijven de lokale bedrijfsrisico’s heroverwegen en op zoek gaan naar alternatieve afzetmarkten en productielocaties.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden