13 augustus 2020 - 3 min leestijd

Duitse werktuigmachine-industrie krabbelt voorzichtig uit diep dal

In het tweede kwartaal van 2020 zijn de binnenkomende orders in de Duitse werktuigmachine-industrie met 46 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De twee leidende indicatoren, de PMI (Purchase Managers Index) en het Duitse instituut Ifo, geven nu positieve signalen af. Zo was de maand juni beduidend beter dan april en mei.

De corona-lockdown was uiteraard de grote oorzaak van de crisis in de Duitse werktuigmachine-industrie. In het tweede kwartaal daalden de binnenlandse bestellingen met 36 procent en buitenlandse bestellingen daalden met 51 procent. In de eerste helft van 2020 daalden de bestellingen met 35 procent. De binnenlandse bestellingen waren 28 procent lager dan een jaar eerder en de buitenlandse bestellingen boekten 39 procent minder. “De kracht van de corona-lockdown is duidelijk te zien in de cijfers voor het tweede kwartaal”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, algemeen directeur van de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken). “Veel sectoren, met name de luchtvaart- en auto-industrie, lieten een sterke omzetdaling zien. Arbeidstijdverkorting, tijdelijke productiestops en liquiditeitsknelpunten zijn het gevolg. De wereldwijde investeringen kwamen tijdens de zware lockdown-fase bijna tot stilstand. Het is echter bemoedigend dat het laagste punt lijkt te zijn bereikt. In juni konden we een merkbare stijging zien ten opzichte van de twee voorgaande maanden.”

 

Positieve signalen

In juli bereikte de wereldwijde PMI opnieuw de grens van 50 punten, wat staat voor groei. De stijging kwam in deze vorm enigszins als een verrassing en vond breed plaats, zowel in China en de VS als in de Eurozone, b.v. in Duitsland, Frankrijk en Italië. Volgens Ifo zijn de verwachtingen van de kapitaalgoederenindustrie in Duitsland verbeterd. De detailhandelsverkopen herstellen zich, de industriële productie en export zijn in juni weer gestegen. “Dat zou het gehoopte lichte herstel in de tweede helft van het jaar kunnen inluiden”, zei Schäfer. “De ervaring leert echter dat het nog lang zal duren voordat het herstel de werktuigmachine-industrie bereikt omdat een sector met producenten van kapitaalgoederen zich in een laat-cyclische branche bevindt. Daarom blijven de verwachtingen van de industrie voor de komende zes maanden gematigd. De verkoopontwikkeling onderstreept deze houding. In de eerste helft van het jaar lag de omzet 26 procent lager dan in het voorgaande jaar.”

Producenten die leveren aan de medische sector, de elektronica, gedreven door digitalisering en 5G-oplossingen leveren en onderdelen produceren voor de machinebouw, staan ​​er iets beter voor. “Op alle terreinen is er echter nog grote onzekerheid over de risico’s van een tweede besmettingsgolf, waardoor het nauwelijks mogelijk is om betrouwbare uitspraken te doen over het moment waarop de internationale investeringsactiviteit zich zal stabiliseren”, zegt Schäfer. De bedrijven doen er nu alles aan om door de crisis heen te komen. Ze investeren in hun ontwikkelingen en proberen op zijn minst hun vaste medewerkers te behouden met behulp van werktijdverkorting. Het aantal medewerkers in mei lag dit jaar  3,7 procent lager dan het jaar ervoor.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden