14 april 2020 - 2 min leestijd

EC maakt financiering vrij voor Europees mkb

Begin deze maand heeft de Europese Commissie 1 miljard euro vrijgemaakt uit het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) ter ondersteuning van het mkb in Europa. Met dit bedrag kan het Europees Investeringsfonds (EIF), onderdeel van de European Investment Bank Group, speciale garanties geven om banken en andere geldschieters te stimuleren om liquiditeit te verschaffen aan ten minste 100.000 Europese kleine ondernemingen die te maken hebben met een liquiditeitscrisis tijdens de COVID19-pandemie.

 

De EIF biedt daarom aan dat de door de EFSI gesteunde garantie de impact van de pandemie op het midden- en kleinbedrijf beperkt houdt. De geschatte beschikbare financiering voor dit MKB is € 8 miljard, vrijgesteld van een reeks Europese programma’s.

Het EFSI is een leningsinstrument voor risicodragende financiering van de Europese Investeringsbank (EIB) met als doel om door middel van gerichte investeringen de structurele economische groei in de EU bevorderen. Dit zogenoemde Juncker-fonds gelden moet in totaal ten minste € 315 miljard aan extra investeringen mobiliseren.

De garanties zullen via het EIF worden aangeboden aan de algemene financiële markt, via een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling die vandaag is gedaan aan honderden financiële intermediairs, waaronder banken en alternatieve geldschieters.

Belangrijkste kenmerken van deze garanties:

o Vereenvoudigde en snellere toegang tot de EIF-garantie

o Een hogere risicodekking – tot 80% van de potentiële verliezen op individuele leningen (in tegenstelling tot de standaard 50%)

o Focus op leningen voor werkkapitaal in de hele EU

o Het toestaan ​​van flexibelere voorwaarden, waaronder uitstel, herschikking of betaling vakantie

 

Het mkb kan rechtstreeks een aanvraag indienen bij hun lokale banken en kredietverstrekkers die deelnemen aan de regeling, die wordt vermeld op: https://europa.eu/youreurope/business/finance-funding/getting-funding/access- finance /

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden