28 juni 2018 - 3 min leestijd

ECCO en Dassault Systèmes maken datagedreven schoenontwerp mogelijk

Het Innovation Lab van schoenen- en lederwarenmerk ECCO heeft samen met het FashionLab van Dassault Systèmes een pilot ontwikkeld voor het razendsnel produceren van gepersonaliseerde schoenen. Het project heet QUANT-U.

QUANT-U werkt als volgt: op basis van biomechanische data van een individu worden in slechts enkele uren gepersonaliseerde zolen gemaakt met een 3D-printer. In april startte ECCO met een pilot in zijn conceptstore in Amsterdam, waar de technologie werd gedemonstreerd. Ook kon hier een selecte groep deelnemers gepersonaliseerde schoenen laten aanmeten. In het innovatielab van ECCO wordt de technologie verder geoptimaliseerd aan de hand van deze meetgegevens.

 

Drie stappen

QUANT-U is een intuïtief proces dat uit drie stappen bestaat. Hierbij wordt gebruikgemaakt van drie kerntechnologieën:

– Realtime analyse

Dankzij het combineren van anatomische scan- en sensorgegevens kan ECCO een unieke digitale voetafdruk maken voor individuen. In slechts 30 seconden bepalen 3D-scanners de persoonlijke pasvorm van de orthese. Draagbare sensoren geven een nauwkeurig beeld van hoe een persoon beweegt.

– Data-Driven Design (in samenwerking met Dassault Systèmes’ FashionLab)

ECCO is een samenwerking aangegaan met FashionLab, de technologie-incubator van Dassault Systèmes die is gericht op het ontwerpen en simuleren van concepten in 3D. Hierbij staat ook het bevorderen van samenwerking centraal bij het bedenken van nieuwe concepten en het creëren van complete collecties.

ECCO heeft een zelflerend systeem ontwikkeld op basis van algoritmen. Door samen te werken met Dassault Systèmes is ECCO in staat om deze algoritmen te industrialiseren. Belangrijke elementen in het datagedreven design zijn het op cloudgebaseerde 3DEXPERIENCE-platform en de CATIA-applicatie. Dit zorgt er mede voor dat biomechanische data autonoom worden omgezet in de gepersonaliseerde gemaakte tussenzool.

– In-store 3D-printing

ECCO kan de speciaal ontworpen tussenzolen binnen enkele uren produceren. Momenteel kunnen de zolen geprint worden voor ECCO Flexture en TLC-schoenen.

 

Nieuwe technologieën

ECCO heeft twee jaar lang onderzoek laten uitvoeren naar de 3D-geprinte siliconen tussenzolen. Deze bleken te leiden tot meer visco-elasticiteit, duurzaamheid en temperatuurstabiliteit vergeleken met standaard tussenzolen. “QUANT-U combineert de technologieën van de toekomst. Met 3D-printing creëren we gepersonaliseerd comfort”, zegt Patrizio Carlucci, hoofd van het Innovation Lab ECCO. “De technologie van Dassault Systèmes biedt de modebranche talloze kansen”, vervolgt Bergeret. “De verbeelding van ontwerpers, fabrikanten en retailers is de enige beperking. Voor bedrijven is het cruciaal om te begrijpen dat producten niet langer genoeg zijn om markten te veroveren. Ze moeten juist unieke ervaringen ontwikkelen die inspelen en anticiperen op de verwachtingen van klanten.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden