12 april 2021 - 2 min leestijd

Eendere technische bedrijven verwacht lagere omzet in 2021

Een op de drie ondernemers in de techniek verwacht een lagere omzet in 2021 ten opzichte van 2019. Nog eens eenderde verwacht op hetzelfde niveau uit te komen. De grootste oorzaak van deze verwachtte omzet is vraaguitval. 

Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek van FME, in samenwerking met aangesloten branches. De verenigingen brengen elk kwartaal de impact van het Covid-19-virus in kaart. Ruim 400 algemeen directeuren hebben de vragenlijst ingevuld. Het mkb is met 93 procent van de respondenten sterk vertegenwoordigd.

Alle respondenten zien een lagere vraag als oorzaak van de te verwachten omzetdaling als gevolg van corona in 2019. Driekwart van de bedrijven voorziet dat de verkoopprijs onder druk komt te staan. De helft van de ondernemers denkt dat er een omzetdaling zal komen als gevolg van verhoogd ziekteverzuim.

Liquiditeit

Door verplicht thuiswerken denken 44 procent van de directeuren dat er minder omzet zal zijn, en een op de drie respondenten voorziet ook in 2021 last te hebben van het maximale aantal medewerkers in een bedrijfsruimte. 

15 procent van de ondernemers verwacht ondanks de steunmaatregelen nog altijd binnen 12 maanden liquiditeits-problemen. Een op de tien directies neemt HR-maatregelen. Ze denken hierbij aan een vacaturestop, het afschalen van de flexibele schil, het niet verlengen van tijdelijke contracten of een reorganisatie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden