Een op de drie ondernemers in de techniek verwacht een lagere omzet in 2021 ten opzichte van 2019. Nog eens eenderde verwacht op hetzelfde niveau uit te komen. De grootste oorzaak van deze verwachtte omzet is vraaguitval.
Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek van FME, in samenwerking met aangesloten branches. De verenigingen brengen elk kwartaal de impact van het Covid-19-virus in kaart. Ruim 400 algemeen directeuren hebben de vragenlijst ingevuld. Het mkb is met 93 procent van de respondenten sterk vertegenwoordigd.
Alle respondenten zien een lagere vraag als oorzaak van de te verwachten omzetdaling als gevolg van corona in 2019. Driekwart van de bedrijven voorziet dat de verkoopprijs onder druk komt te staan. De helft van de ondernemers denkt dat er een omzetdaling zal komen als gevolg van verhoogd ziekteverzuim.
Liquiditeit
Door verplicht thuiswerken denken 44 procent van de directeuren dat er minder omzet zal zijn, en een op de drie respondenten voorziet ook in 2021 last te hebben van het maximale aantal medewerkers in een bedrijfsruimte.
15 procent van de ondernemers verwacht ondanks de steunmaatregelen nog altijd binnen 12 maanden liquiditeits-problemen. Een op de tien directies neemt HR-maatregelen. Ze denken hierbij aan een vacaturestop, het afschalen van de flexibele schil, het niet verlengen van tijdelijke contracten of een reorganisatie.
In juni 2022 was de stemming onder ondernemers in de industrie minder positief. Het vertrouwen ging van 9,9 in mei …
247TailorSteel groeit door breidt verder uit in Nederland en openen een tweede fabriek in Oud Gastel, vlakbij Roosendaal. Na de …
Om Industrie 4.0-oplossingen te kunnen aanbieden, moet je zelf ook een beetje Industrie 4.0 ‘zijn’. Gereedschapmeetapparatuur-specialist Zoller heeft dat principe …
oZone, de leeromgeving voor technische bedrijven, heeft een nieuwe module Lastechnieken gepresenteerd. De module is gemaakt in samenwerking met FPT-Vimag, …