26 juni 2018 - 3 min leestijd

EKB gebruikt Yaskawa cobot voor proeven en testen

Als je verschillende stappen in je eigen productieproces handmatig uit laat voeren maar tegelijkertijd bezig bent om de efficiëntie en productiviteit bij je klanten te verhogen, dan is het een kwestie van tijd voordat je besluit om zelf het ultieme voorbeeld te geven. Bij systeemintegrator EKB is dat moment ruim een jaar geleden aangebroken toen besloten werd op zoek te gaan naar een geschikte robotica partner. Sinds een paar maanden is een HC10 collaboratieve robot in bedrijf genomen bij EKB in Someren. Hiermee kan het bedrijf het praktijkvoorbeeld geven aan (potentiële) klanten.

Na een uitgebreid marktonderzoek naar verschillende cobots, viel de keuze uiteindelijk op de Yaskawa HC10 collaboratieve robot. Het technische aspect speelde in deze keuze een grote rol maar ook de manier van samenwerken was doorslaggevend. “Wij hebben meerwaarde voor elkaar,” vertelt Senior Accountmanager Marcel van Deursen. “Yaskawa en EKB zijn beide sterk in wat we doen en samen kunnen wij applicaties in de markt zetten die meerwaarde bieden.” De HC10 robot is in bedrijf genomen om ervaring op te doen en als praktijk applicatie om aan bedrijven te laten zien. Bedrijven kunnen ook bij EKB komen om met de cobot proeven of testen te doen, om op deze manier zelf te ervaren hoe deze vorm van automatisering ze kan helpen om efficiënter te werken.

 

Veel mogelijkheden laten zien

De bedoeling is dat de HC10 robot bij EKB zo flexibel mogelijk ingezet gaat worden:  overdag is de taak het afbramen van uitsneden in besturingskasten; ’s nachts graveert de robot kunststof etiketten voor dezelfde kasten. Bij EKB is een afstudeerder aan het werk en hij houdt zich bezig met het programmeren van de cobot. Binnenkort zal de HC10 robot taarten in verschillende vormen kunnen opspuiten om zo ook aan de voedingsindustrie een voorbeeld te kunnen laten zien van mogelijke automatisering. Voor bedrijven werkzaam in de agricultuur zal de cobot tevens kunnen demonstreren dat stekjes planten ook tot de mogelijkheden behoort.

“De vraag die je moet stellen is: waar kunnen we zinvol robotica inzetten?” aldus Ludwig de Leeuw, Bedrijfsleider. “We proberen mensen te triggeren om na te denken over wat robotica voor hun kan doen. In samenwerking met elkaar kunnen wij ervoor zorgen dat operators een meer controlerende dan uitvoerende rol krijgen.” Hierbij komt het onderwerp veiligheid ook ter sprake. De meeste machinebouwers weten wel dat ze daar iets mee moeten doen maar EKB is hier heel sterk in en kan over dit aspect ook meedenken en adviseren.

 

Logistieke taken

Voorlopig heeft de HC10 robot in ieder geval genoeg te doen bij EKB. Voor de vele projecten die EKB uitvoert komen er verschillende producten binnen die stuk voor stuk door een medewerker worden gescand en per project in een bak gedaan. Dit moet ook efficiënter kunnen, vindt Ludwig de Leeuw. In de toekomst zal de cobot dus ook een logistieke taak toegewezen krijgen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden