8 mei 2019 - 3 min leestijd

EMO Hannover 2019 toont productietechniek in verandering

Additive Manufacturing, smart industry en automatisering zijn de hoofdthema’s van de de EMO Hannover 2019, die plaatsvindt van 16 t/m 21 september. Onder het motto Smart technologies driving tomorrow‘s production staan de nieuwste ontwikkelingen bij aanbieders uit de hele wereld, maar ook over trends in automatisering, efficiënt gebruik van energie, arbeidsveiligheid, nieuwe productiemethoden en materialen centraal.

 

Daarnaast belicht het evenement oriëntatie bij het opbouwen van nieuwe verdienmodellen, mogelijkheden voor samenwerking met start-ups, het vinden van vakmensen en het aanwerven van jonge medewerkers die kunnen doorgroeien. “De Duitse vereniging van machinefabrieken VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken), organisator van de EMO, de belangrijkste beurs ter wereld voor metaalbewerking, heeft brandende kwesties uitgekozen en organiseert daarover samen met partners allerlei speciale acties”, zegt Christoph Miller, hoofd van de afdeling beurzen bij EMO-organisator VDW naar aanleiding van de EMO-persconferentie op 7 mei 2019 in Amsterdam.

 

Additive manufacturing circle

Additieve productie is naast smart industry en automatisering het derde trendthema in de industrie. “Hier gebeurt veel. De belangstelling is enorm, net als de behoefte aan informatie”, zegt Miller. Nadelen zoals de lange tijdsduur die nodig is voor het maken van een werkstuk in de machine, het ontbreken van materialen die voor de toepassing geschikt zijn, automatiseringspotentieel en noodzakelijke nabewerking spelen in toenemende mate een betrekkelijke rol. Daarmee wordt de additieve productie steeds meer in de industriële productie geïntegreerd.

In automobielindustrie, vliegtuigindustrie en medische techniek wordt steeds vaker naar deze mogelijkheden gevraagd. Zelf ontwikkelen ze steeds meer delen met een ontwerp dat alleen met additieve methoden kan worden gemaakt. Voorbeelden zijn componenten voor licht bouwen gemaakt van complexe materialen of vervangingsonderdelen in de automobielindustrie, het hydraulische stuurblok voor de Airbus 320 en de T-stukken voor het brandstofsysteem in de Airbus 400 M en bionische structuren in de medische techniek, bij implantaten, tandkronen, hoorapparaten en chirurgische instrumenten.

In de machinebouw, om een voorbeeld te noemen, gebruikt volgens een VDMA-enquête al bijna de helft van de bedrijven additief vervaardigde bouwdelen. Eigen 3D-printers worden eveneens door ongeveer de helft van de ondervraagden ingezet voor het maken van prototypen en voorbeeldmodellen. 44 procent print ook vervangingsonderdelen, seriedelen en gereedschappen. Ongeveer een kwart van de geprinte delen bestaat uit metaal.

 

Beurszone

Een vijfde van de bezoekers aan de EMO gaf tijdens de bezoekersenquête in 2017 aan, zich voor 3D-printers te interesseren. Dat waren er veel meer dan door de exposanten werd aangeboden. Daarom organiseren we samen met de Konradin Mediengruppe 2019 de additive manufacturing circle“, zegt Miller. De speciale beurszone is een aanvulling op het aanbod van de grote fabrikanten van 3D-printers zoals Renishaw, Realizer, SLM, Stratasys er Trumpf. Elk van deze bedrijven staat ook met een eigen stand op de EMO Hannover. Aangesproken voor de additive manufacturing circle zijn bedrijven uit de hele procesketen van de additieve productie die deelnemen aan de EMO Hannover en die kunnen profiteren van de reusachtige belangstelling van bezoekers. Dat zijn kleine systeemleveranciers, bedrijven voor software, 3D-scans, materialen en productiedienstverleners. In het bijzonder de dienstverleners zijn voor veel klanten de eerste stap om met de technologie te starten.

“We zijn ervan overtuigd dat de additive manufacturing circle een publiekstrekker wordt”, zegt Miller. Het proces ontwikkelt zich in een hoog tempo en heeft nog zeer veel potentieel. Het interessante van de EMO Hannover is dat de hele AM-procesketen inclusief de nabewerking in vergelijking met conventionele verspaningsmethoden te zien is.

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden