12 maart 2020 - 3 min leestijd

Eriks schaalt 3D-print capaciteit op met Ultimaker

Eriks, aanbieder van technische componenten en diensten voor de industriële sector, heeft de productiecapaciteit voor haar OEM- en MRO-klanten verder uitgebreid met 3D-printoplossingen van Ultimaker. Dankzij de inzet van verschillende Ultimaker S5 Pro Bundles kan Eriks haar klanten verder ondersteunen bij het sneller, beter en gemakkelijker ontwerpen, ontwikkelen en printen van industriële componenten. Een Clean Manufacturing Facility bij Eriks in Alkmaar biedt EC1935/2004 productie aan klanten die voedselveilige onderdelen nodig hebben.

Bij Eriks bedienen 7.500 medewerkers op meer dan 300 vestigingen wereldwijd industriële klanten in 22 verschillende segmenten. Sander Splinter, directeur van Eriks Nederland: “3D-printen heeft een aanzienlijke potentie voor industriële toepassingen. Wij combineren onze industrie-, productie- en softwarekennis met de betrouwbare en gebruikersvriendelijke 3D-printoplossingen van Ultimaker. Hierdoor kunnen we onze klanten beter ondersteunen bij het sneller en met meer ontwerpvrijheid vervaardigen van onderdelen, dan wanneer we de onderdelen zouden vervaardigen middels spuitgieten. Afgelopen jaar hebben we al zo’n 350.000 euro bespaard dankzij het gebruik van 3D-geprinte productiehulpmiddelen en het elimineren van veiligheidsrisico’s in onze eigen faciliteiten met geprinte tools. We helpen nu onze klanten ook te profiteren van 3D-printen. Op basis van data-analyse en een bezoek aan hun productiefaciliteiten stellen we vast welke onderdelen geschikt zijn om te printen. Op basis van deze site-scans kunnen we de gekozen toepassingen gezamenlijk ontwikkelen en met de Ultimaker S5 Pro Bundle printen. Hiermee garanderen we kwaliteit, de mogelijkheid om het te reproduceren én betrouwbaarheid van de onderdelen volgens de specifieke industriële standaarden.”

Job van de Sande, Head of Technology Sealing & Polymer Technology bij Eriks: “Voor de productie van voedselveilige onderdelen en gereedschappen hebben we een zogeheten Clean Manufacturing Facility gebouwd. Deze omgeving voldoet aan de allerhoogste eisen en normeringen voor veilige en schone locaties zoals EC1935/2004 en ISO klasse 6. Als aanvulling op de Europese voedselveiligheidsvoorschriften, werken we momenteel ook aan het verwerven van dezelfde voedselveilige FDA-voorschriften en certificeringen voor 3D-printen. Dit zal ons in staat stellen om onderdelen en gereedschappen te 3D-printen die gebruikt kunnen worden in een omgeving waarin voedsel wordt geproduceerd.” 

Jos Burger, CEO van Ultimaker: “Zoals duidelijk werd in de 3D Printing Sentiment Index, maakt slechts 35 procent van de bedrijven in de industriële sector gebruik van additieve productie, terwijl in veel industrieën wereldwijd de marges onder hoge druk staan. Eriks heeft aan den lijve ondervonden welke indrukwekkende kosten- en tijdsbesparingen worden gerealiseerd met 3D-printen. Efficiëntie is noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven en inzet van 3D-printen kan hierin het verschil maken. Uiteraard ben ik erg trots op de keuze van Eriks voor ons ecosysteem en ik verwacht dat de samenwerking de adoptie van 3D-printen in de rest van de industrie zal stimuleren.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden