6 maart 2018 - 3 min leestijd

ESEF haalt industrieel ontwerper terug naar toeleveringsbeurs

Het maakproces start met een ontwerp. Een goed of slecht ontwerp kan uiteindelijk tientallen procenten omzet schelen. De ESEF haalt daarom de Nederlandse ontwerpers terug naar de toeleveringsbeurs. Samen met de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Designlink wordt aangetoond waarom goed industrieel ontwerp belangrijk is voor de maakindustrie.

Een goed ontworpen product kan tot wel 20% meer omzet opleveren dan een soortgelijk product, maar dan slechter ontworpen. Dat bleek enkele jaren terug uit een onderzoek door de TU Delft en de Erasmus Universiteit. Dit geldt zeker voor consumentenproducten, maar ook voor B2B producten. “Als een product goed werkt, ergonomisch goed is en er aantrekkelijk uitziet, verkoopt het beter”, zegt Gert Gerrits, projectmanager bij BNO. De Nederlandse industrieel ontwerpers laten op de ESEF (20 – 23 maart in de Jaarbeurs Utrecht) zien wat goed industrieel ontwerp is. Op de BNO- en Designlink stand (hal 1 B129) staan de producten die eind 2017 de GIO Awards hebben gewonnen. Dit zijn voorbeelden van goede industriële ontwerpen.

 

‘Design dokters’

Daarnaast zijn op woensdag en donderdag op de beurs ‘design dokters’ aanwezig die bezoekers in een half uur tijd op hoofdlijnen adviseren. “Bezoekers die een idee hebben, kunnen met deze jonge ontwerpers kort praten over de verschillende aspecten die een rol spelen bij het uitwerken van een ontwerp voor de product of dienst”, legt Gert Gerrits uit. Denk hierbij aan het belang van ergonomie, maakbaarheid, auteursrechten maar ook grondstoffenkeuze.

 

Bewuste materiaalkeuze

De juiste materiaalkeuze is een onderwerp dat steeds vaker ter sprake komt in het gesprek tussen ontwerper en de opdrachtgever. “We merken namelijk dat opdrachtgevers steeds bewuster met de grondstoffenkeuze bezig zijn. Men wil het product op een verantwoorde wijze maken en de ecologische voetafdruk klein houden. Een goede ontwerper adviseert zijn opdrachtgever over alternatieve grondstoffen.” Dat sluit naadloos aan op de aandacht op de ESEF voor het thema circulaire economie. Hoewel BNO de beroepsorganisatie van de ontwerpers is, zegt Gert Gerrits dat BNO er ook is om de opdrachtgevers te ondersteunen. Vandaar de deelname aan de ESEF. BNO organiseert ook enkele presentaties over industrieel ontwerpen in de ESEF theaters.

 

Pedro Gomes: betere producten

Op de toeleveringsbeurs krijgt het thema design ook nog op andere manieren aandacht. Bijvoorbeeld in de lezingen in de beide ESEF theaters. Hiermee wil de ESEF bezoekers uit de maakindustrie en design engineers weer met elkaar in contact brengen. Op woensdag 21 maart kunnen bezoekers vanaf 8:00 uur terecht voor een ontbijtsessie met de internationale top designer Pedro Gomes. ESEF organiseert dit ontbijtseminar samen met de Portugese Associacao Industrial do Distrito de Aveiro (AIDA). Pedro Gomes heeft designprojecten gedaan voor onder andere LG, HTC, Huawei, Super Bock en Group Auchan. Van zijn hand komen zowel consumenten als industriële producten, tot en met robots. In zijn lezing op de ESEF laat Pedro Gomes zien hoe een goed ontwerp, gemaakt vanuit een holistische visie, tot end-to-end innovatie kan leiden. Ook pakt hij het thema circulaire economie op. In zijn presentatie toont de topdesigner hoe processen waarin de mens en de circulaire economie centraal staan, tot de ontwikkeling van meer verantwoorde producten en systemen leiden. Het ontbijtseminar op 21 maart is gratis toegankelijk voor ESEF bezoekers na registratie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden