8 mei 2017 - 2 min leestijd

Europese maakindustrie kan voorsprong realiseren

Studie van Tebodin toont dat de Europese maakindustrie troeven in handen heeft om voorsprong in de wereld te realiseren. Ervaring, kennis, innovatief vermogen, kapitaal en technologie zijn voorhanden in Europa, het draait om de inzet er van. Er zijn volgens Maurice Houben, director strategy & business development van Tebodin in North West Europe daarbij drie succesfactoren voor de fabriek van de toekomst: “De industrie 4.0 is ingericht voor het optimaal benutten van ‘The Internet of Things’: ‘connected’ tot in de haarvaten, maar ook duurzaam en uitermate flexibel.”

Alles wordt met alles verbonden in de industrie. Processen worden verder gedigitaliseerd en procesdata wordt gedeeld en gekoppeld. Data uit andere delen van de keten kunnen zelfstandig processen laten aanpassen voor vergaande optimalisatie. Houben: “Data worden de drijvende kracht achter de fabriek van de toekomst.”

 

Duurzaam

De fabriek van de toekomst draait (bijna) volledig op hernieuwbare energie, vooral zonne-energie. Elektrificatie zorgt voor nieuwe, wellicht disruptieve businessmodellen omdat met elektrische aandrijving industriële processen anders ontworpen kunnen worden. Verder speelt circulariteit een belangrijke rol. Zowel horizontale circulariteit; restafval van eindproduct als grondstof voor nieuw productieproces, als verticale circulariteit; reductie van emissieverlies.

 

Flexibiliteit

De fabriek met de meeste en duurzame businesspotentie, is een kleinere, schaalbare fabriek die inzet op innovatieve en specialistische producten. Deze fabriek maakt ook direct gebruik van data uit de hele keten om directe aanpassingen mogelijk te maken. Haar producten zijn hoog van kwaliteit en lokaal en duurzaam geproduceerd.

 

White paper

De studie van Tebodin naar de fabriek van de toekomst is gevat in een white paper met de titel: “Dé drie succesfactoren voor de fabriek van de toekomst”. Met deze white paper hoopt Tebodin een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van industrie 4.0.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden