21 augustus 2019 - 5 min leestijd

Fanuc presenteert meest geautomatiseerde EMO-stand tot nu toe

Fanuc gaat naar EMO 2019 met als doel te demonstreren hoe eenvoudig automatisering kan worden geïntegreerd in alle elementen van productieapparatuur. Het bedrijf laat een stand vol turn-key cellen zien die eindgebruikers kunnen helpen hun faciliteiten naar een Smart Factory te versnellen. Tevens zal Fanuc van de gelegenheid gebruik maken om een groot aantal nieuwe technologieën uit zijn portfolio voor te stellen.

Een van de opvallende primeurs voor bezoekers zal het Europees debuut zijn voor het nieuwe Industrial Internet of Things (IIoT)-platform, Field (Fanuc Intelligent Edge Link en Drive)-systeem. Het Field-systeem verbindt een breed scala productietechnologie van Fanuc en van derden. Field helpt om een snelle, gecentraliseerde toegang tot alle productiegegevens in een fabriek te krijgen en helpt eindgebruikers een beslissende stap te zetten in de richting van een Smart Factory. In tegenstelling tot veel andere IIoT-oplossingen is het Field-systeem ‘edge-heavy’ waarmee gegevens kunnen worden verzameld en verwerkt bij de bron op de werkvloer, in plaats van in de cloud, om de operators toegang te geven tot veel nauwkeurigere real-time gegevens en analyses. Het Field-systeem is volledig schaalbaar over meerdere cellen in een fabriek, zodat fabrikanten weloverwogen en intelligente beslissingen kunnen nemen die kunnen leiden tot tastbare verbeteringen in de productiviteit. Het Field-systeem is compatibel met een aantal verschillende applicaties, waaronder die ontworpen door derden zoals systeemintegrators en zelfs eindgebruikers. De App Store van het Field-systeem wordt gelanceerd in Q4 2019 en twee van de belangrijkste toepassingen zijn Field-systeem PMA en Field-systeem ZDT.

PMA-software (Production Monitoring and Analytics) wordt gebruikt om de productie en prestaties te controleren van alle machines die op het Field-systeem zijn aangesloten, inclusief het markeren van machines die niet met de beoogde capaciteit werken. ZDT (Zero Down Time) bewaakt continu de status van machines en kan trends identificeren, zoals koppelveranderingen of storingen, om operators te informeren wanneer preventieve onderhoudsmaatregelen moeten worden genomen. Op Fanuc’s EMO 2019-stand zullen veel machines, apparaten en robots worden verbonden met het Field-systeem zodat bezoekers het systeem in actie kunnen ervaren.

 

Preventief onderhoud

Fanuc zal ook een groot aantal nieuwe tools en functies uit zijn CNC- en aandrijvingsportfolio presenteren op EMO. Een van de belangrijkste producten is waarschijnlijk de nieuwe ‘Edge Analyzing Unit’, die achteraf kan worden ingebouwd op elke machine die wordt aangedreven door Fanuc CNC om een ​​stapsgewijze verandering in conditiebewaking te bieden. Het registreert synchroon gegevens van zowel de CNC als een reeks sensoren die door de hele machine kunnen worden geplaatst. Met de Edge Analyzing Unit kan de gebruiker de verzamelde gegevens analyseren en voorspellend onderhoud uitvoeren op basis van de conclusies van de analyse.

Een andere nieuwe software-innovatie die op EMO wordt getoond, is de AI Servo Monitor-functie, die gegevens van spillen en assen aangedreven door servo-aandrijvingen analyseert en evalueert. Het is in staat om op intelligente wijze een ‘anomaly score’ te berekenen op basis van de verzamelde gegevens en de operator vervolgens te waarschuwen als de drempelwaarde is overschreden. Operators kunnen vervolgens onderhoudsacties plannen voordat er langdurige schade kan optreden.

 

Robonano α-NTiA debuut

Een Europese debuut op EMO zal het nieuwe ultra-precisie draaicentrum van Fanuc zijn, het Robonano α-NTiA. Ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende wereldwijde markten voor optische en medische apparaten, maar evenzeer inzetbaar voor nauwkeurige ruimtevaart- en automobieltoepassingen, is het in staat om onderdelen zeer nauwkeurig te bewerken.

Met Fanuc lineaire motoraandrijvingen op de X- en Z-as biedt de Robonano hoge voedingssnelheden tot 1000 mm/min. Een optionele B-as biedt de flexibiliteit van een indexeringstabel voor meer geavanceerde toepassingen indien nodig. De α-NTiA is uitgerust met de nieuwste CNC van Fanuc, compleet met een groot bedieningspaneel met aanraakscherm, een hydraulisch aggregaat en een actieve trillingsdemper. Actieve waterkoeling en persluchttemperatuurregelsystemen zijn standaard inbegrepen om de stabiliteit op lange termijn tijdens de bewerking te verbeteren.

 

Industriële robotica

Fanuc zal ook een aantal nieuwe industriële robots debuteren op EMO 2019, waaronder de M-10iD , 12-, M-20iD en 25-robots. De M-10iD wordt gebruikt op een democel voor laden en lossen, terwijl de M-20iD wordt gebruikt ter ondersteuning van een ontbramende cel die onderdelen produceert die zullen worden gebruikt om toekomstige Fanuc-robots te produceren. Beide robots profiteren van uitzonderlijk hoge assnelheden, terwijl een stijve constructie uitstekende positionering en nauwkeurige herhaalbaarheid mogelijk maakt. Beide displays worden aangevuld met geautomatiseerde wasrobotcellen.

Met een totaal van zeven verschillende applicaties die op de stand actief zijn, zal de CR-serie van samenwerkende robots ook een grote attractie voor bezoekers zijn. De line-up omvat elk model in de CR-serie, van de kleinste CR-4iA tot de CR-35iA.

 

Geautomatiseerde verticale bewerking

De bekende Robodrill verticale bewerkingscentra kunnen niet ontbreken op de EMO. Hoogtepunten zijn onder meer een cel die twee Robodrills combineert die verschillende componenten verspanen, met een enkele Fanuc-robot met AI bin-picking-technologie om de juiste onbewerkte onderdelen voor elke productiecyclus te vinden. Een andere Robodrill, compleet met high-speed draaitafel en draaifunctie, zal op stand-by staan om de bewerking van horlogeonderdelen te simuleren, ondersteund door een collaboratieve robot gemonteerd op een automatisch geleid voertuig (AGV).

 

Draadvonken

Voor hoognauwkeurige toepassingen in de medische, evenals gereedschap- en matrijzenindustrie, zullen twee modellen van Fanuc’s Robocut draadvonkmachines volledig operationeel zijn op de EMO-stand. Het kleinere α-C400iB-model wordt ondersteund door een collaboratieve robot, compleet met iRVision om de componenten te identificeren die moeten worden bewerkt. De grotere α-C800iB is goed geschikt voor het vonken van grotere werkstukken dankzij de Z-as van 500 mm en de nieuwe AI thermische compensatiefunctie. De α-C800iB zal tijdens de EMO live componenten voor de ruimtevaartsector bewerken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden