26 september 2018 - 2 min leestijd

Field Lab Smart Maintenance Techport van Start

Directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland heeft vanmiddag het schildje in ontvangst genomen dat hoort bij de oprichting van het Field Lab Smart Maintenance Techport. Dat gebeurde tijdens het Techport Netwerk Event in de Wereld van Staal, een speciaal festivalterrein waar het 100-jarig bestaan van Tata Steel wordt gevierd. Field Lab is een nationale erkenning voor samenwerking op het gebied van innovatie.

 

De deelnemers aan het Field Lab Smart Maintenance Techport vormen met elkaar een zogenoemde triple helix; een samenwerking tussen productiebedrijven, onderhoudsbedrijven, start-ups, kennisinstellingen en overheden in de Techport-regio. In het ecosysteem wordt gebruik gemaakt van het fysieke Field Lab en het netwerk om slimmere manieren van onderhoud te ontwikkelen, in de markt te zetten en te vertalen naar opleidingen.

 

Voorspellingen

Het Field Lab Smart Maintenance Techport richt zich op nieuwe onderhoudsmodellen, waarin voorspellingen gedaan kunnen worden op fouten, afwijkingen en falen van lagers, rollen, pompen en motoren. Data van de sensoren in fabrieksinstallaties wordt geanalyseerd en gekoppeld aan informatie over productie, planning en kwaliteit. Het uiteindelijke doel is om het onderhoud honderd procent voorspelbaar te maken en het productieproces zo in te richten dat er tegen zo laag mogelijke kosten en zo min mogelijk energieverbruik zo veel als mogelijk wordt geproduceerd.

In de komende jaren gaan diverse industriële producenten en leveranciers, zoals onderhoudsbedrijven en ict-specialisten, aan de slag in een proeffabriek in de Techport-regio en met echte fabrieken. Ook onderwijsinstellingen leveren, als kennisdragers, een bijdrage aan dit ecosysteem. Samen ontwikkelen ze nieuwe businessmodellen en in het verlengde daarvan nieuwe opleidingsmodules.

De deelnemende partners van het Field Lab Smart Maintenance Techport zijn Tata Steel, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam Center for Business Analytics, Amsterdam Data Science en de bedrijven Facta, SKF, Semiotic Labs, Van der Eng Labels, Koning & Hartman, Bosma & Bronkhorst, Ijssel Techniek en World Class Maintenance. Het Field Lab Smart Maintenance Techport wordt mede mogelijk gemaakt met steun van gemeente Velsen, provincie Noord-Holland en de Europese Unie. Naast deze ontwikkelaars hebben dertien partijen de intentie uitgesproken om gebruik te maken van het Field Lab voor hun eigen industriële context.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden