2 mei 2017 - 3 min leestijd

Finalisten Design Challenge 2017 tonen potentie 3D-metaalprinten

Op maandag 13 februari 2017 heeft Additive Industries de finalisten van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2017 bekend gemaakt in twee categorieën: professionals en student-ontwerpers. Uit de groep van 76 deelnemers, bijna verdubbeld in vergelijking tot de vorige edities, zijn uiteindelijk zes finalisten geselecteerd.

“De inzendingen van dit jaar lieten ons meer zien dan alleen topologie optimalisatie of lichtgewicht ontwerp. Designers hebben nu een bredere kijk op design voor additive manufacturing. Ze hebben in hun ontwerpen heel goed gezocht naar verbeteringen om productie-complexiteit te elimineren en om de fabricage-, montage- of logistieke kosten te minimaliseren. We zien steeds vaker een combinatie van deze factoren samenkomen in het ontwerp. Dit onderstreept dat de industriële additive manufacturing volwassen wordt.”, aldus Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries. Dit jaar waren de inzendingen wederom afkomstig uit de hele wereld (o.a. uit USA, Nederland, Duitsland, UK, Spanje, India, Rusland en Italië). De geselecteerde ontwerpen zijn bovendien afkomstig uit een variëteit aan industrieën, zoals geavanceerde verwerking van levensmiddelen, luchtvaart, automotive en high-tech. Op woensdagavond 15 maart worden de prijzen uitgereikt door juryvoorzitter Erik de Bruijn (mede- oprichter Ultimaker) tijdens het Additive World Awards Dinner in het Conference Center High Tech Campus in Eindhoven.

Functionaliteiten verbeteren

De professionals van het Chocolate Shock Prevention Team van Lareka Confectionery (Nederland) laten duidelijk zien hoe de voordelen van additive manufacturing benut kunnen worden door een lichtere en stijvere ‘sealer-arm’, die in kleinere series met een verbeterde functionaliteit goedkoper te maken is. De Duitse teamleider Dr. Christoph Kiener (Siemens) heeft het ontwerp van de Counter Flow Warmtewisselaar gemaakt om warmte-uitwisseling te maximaliseren en creëerde daarbij een monolithisch ontwerp om de printbaarheid ook in andere producten, die gebruik maken van deze functie mogelijk te maken. De derde finalist van de Professional categorie is een andere Nederlandse designer, Michael van der Bent, met zijn ontwerp van het Custom Micro Quadcopter Frame. Hij besloot het frame van een quadcopter drone te herontwerpen om in het topologie-geoptimaliseerde ontwerp in combinatie met de vrijheid van 3D-printen een hogere sterkte bij een lager gewicht te realiseren. Daarnaast heeft hij de draag-, bevestigings- en beschermingsfunctie van het frame kunnen integreren in een enkel ontwerp.

Studenten

Ook de studenten kwamen dit jaar met interessante (her)ontwerpen. Het team van de Alliance Universiteit (departement van Aerospace Engineering, India) probeerde de drie belangrijkste voordelen van AM in een model te integreren. Hun studiemodel voor een Supersonische Windtunnel vereist geen gereedschap, is kosteneffectief voor complexe geometrieën en kent een snelle doorlooptijd van ontwerp tot realisatie van het onderdeel. Een andere student, Sokolov Boris (uit de Russische Federatie), optimaliseerde het ontwerp van een industriële robotarm via topologie optimalisatie. De laatste, maar zeker niet de minst belangrijke, student ontwerper is de winnaar van de vorige editie van onze Design Challenge, Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham (UK). Met zijn nieuwe ontwerp voor een carburateur voor een verbrandingsmotor, wilde Cassidy een samenstel van bewegende onderdelen zonder ‘normale’ assemblage realiseren. Het is zeer licht van gewicht, heeft dunne wanden en zelfdragende roosters.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden