2 mei 2017 - 2 min leestijd

FME en Metaalunie ondertekenen samen het grondstoffenakkoord

Koninklijke Metaalunie en FME hebben op 24 januari het grondstoffenakkoord ondertekend. Het Kabinet wil met dit grondstoffenakkoord een transitie van een lineaire naar een circulaire economie bereiken in 2050. FME en Metaalunie gaan het akkoord uitvoeren door middel van de Circulaire Metaalketen (CMk).

 

Jos Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie zegt hierover: “Circulaire economie is voor leden niet helemaal nieuw, er gebeurt al het nodige maar we staan pas aan het begin van de echte transitie. Met name in de bouw is nog winst te halen. Metaal is zowel in de bouw als ook daarbuiten een geweldig circulair materiaal.” Peter Bongaerts, directeur beleid bij de FME vult aan: “Digitalisering beïnvloedt onze samenleving. Gebouwen en producten worden ‘smart’, door op maat te produceren wordt materiaalverlies beperkt. Een integrale aanpak is nodig zodat: innovatie, de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven, groene groei, duurzaamheid en werkgelegenheid toenemen.”

 

Visie

Metaalunie en FME zien de CMk als een gezamenlijke instrument om met ketenpartners deel te nemen aan het grondstoffenakkoord en transitieagenda circulaire economie en deze waar mogelijk uit te breiden of te versnellen. Om efficiency redenen ligt de focus op de thema’s maakindustrie en bouw.

FME en Metaalunie vragen het Kabinet te komen tot een door de industrie gedragen lange termijn visie en de uitvoering daarvan consequent vol te houden en te blijven faciliteren. De overheid kan de vraag naar duurzame producten vergroten door maatschappelijk verantwoord circulair in te kopen.

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden