2 mei 2017 - 2 min leestijd

FPT-VIMAG hekelt numerus fixus op technische scholen

Een numerus fixus op technische studies is funest voor de toekomst van Nederland. Volgens André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productietechniek FPT-VIMAG, is het onbegrijpelijk dat onderwijsminister Bussemaker een studentenstop voorstelt. “Jarenlang werken we er aan om meer mensen te interesseren voor techniek. En nu het aanslaat, wil de minister er een stop op zetten. Onbegrijpelijk.”

 

Minister Bussemaker van onderwijs maakte deze week bekend dat het aantal studies op technische universiteiten met een numerus fixus zal verdubbelen tot acht. Het gaat dan onder meer om werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen en technische geneeskunde. Volgens haar is het beter om de instroom in te perken, zodat de kwaliteit van de opleiding behouden blijft.

FPT-VIMAG is teleurgesteld in de opmerkingen van Bussemaker. Gaalman: “De Nederlandse maakindustrie is het hart van de Nederlandse economie. Na jaren inzet is het gelukt om het aantal instromende studenten met 9000 toe te laten nemen. Dat zijn de mensen die de toekomst van de Nederlandse industrie vertegenwoordigen. De minister slaat de deur hard dicht voor deze technische talenten.”

Hij vreest een braindrain voor het Nederlandse technische onderwijs. “Nu al verhuizen innovatieve ondernemingen naar het buitenland. In hun kielzog nemen ze de studenten mee, om elders op de R&D-afdeling te werken. Slimme, jonge mensen die ook gewoon in ons land kunnen werken.”

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden