28 november 2019 - 4 min leestijd

FPT-VIMAG houdt Technology Tour voor SBB bij Mazak

Leden van FPT-VIMAG bezochten deze week samen met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) het open huis van Mazak in Leuven (B). Deze eerste zogenoemde technologietour is een pilot van FPT-VIMAG met als doel om het onderwijs te betrekken bij de maakindustrie en ze op de hoogte te brengen van de laatste stand van zaken in de productietechniek. “Door beleidsmakers in het onderwijs te laten zien hoe de techniek van morgen er uit gaat zien, kunnen we een bijdrage leveren aan het beter aansluiten van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt”, vertelt Ramon Dooijewaard.

 

SBB is een organisatie die zich inzet voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven waar MBO-studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan van goede kwaliteit. Daarnaast adviseert SBB de minister van OCW over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt. Voor een organisatie als SBB is het daarom van groot belang om op de hoogte zijn van de laatste trends en technieken in de maakindustrie. Mazak, lid van brancheorganisatie FPT-VIMAG, opende voor deze pilot als eerste de deuren om dit mogelijk te maken. Het open huis in Leuven was een perfecte setting om snel een indruk te krijgen. High-tech bewerkingscentra, automatiseringsoplossingen, gereedschapstechnologie, digitalisering: het hele plaatje van de moderne maakindustrie was compleet.

 

Rondleiding

Na een uitgebreide presentatie over hoe de machines van Mazak tot stand komen, de noodzaak van automatisering duidelijk was gemaakt en Hoffmann een kijkje in de wereld van verspanende gereedschappen had gegeven, kregen de werknemers van SBB de mogelijkheid om in de demoruimte te kijken. Hier waren veel bewerkingscentra opgesteld, inclusief automatiseringen. Zo presenteerde RoboJob de nieuwe Tower Advanced automatiseringsoplossing aan een Mazak Integrex j-200. Met de Tower Advanced kunnen niet enkel werkstukken beladen worden, maar ook pallets en opspanmiddelen. Zo werd in Leuven gebruik gemaakt van een opspansysteem van Hainbuch, waarbij de robot niet enkel de werkstukken belaadt en ontlaadt, maar ook de klemmen van het Hainbuch-systeem. De Tower Advanced is dan ook uitermate geschikt voor de automatisering van de ‘high mix, low volume’ productie in de verspaning. “De bedoeling van automatisering is om saaie, repeterende werkzaamheden uit handen te nemen en om uiteraard de output te verhogen. Door automatisering verandert de operator steeds meer in een procesengineer. We kunnen in een halve dag mensen opleiden om de automatisering te bedienen. De wereld verandert en het is belangrijk dat het onderwijs hiervan op de hoogte is zodat de kloof tussen opleiding en het bedrijfsleven niet nog groter wordt”, vertelt Steven Craenen van RoboJob. Hugo Verlaak, sales manager bij Mazak vult aan: “Er is een ontzettend tekort aan technische vakmensen ontstaan. Tegenwoordig klopt het beeld wat veel mensen, en dan met name de ouders van kinderen die voor een beroepskeuze staan, niet meer. De techniek is niet meer vies, maar juist hightech. Het vieze en saaie werk wordt uit handen genomen door robots. Bovendien kun je in de techniek een zeer goed salaris verdienen.”

 

Blik in het logistieke centrum

Mazak gaf tijdens de technologie tour ook een blik in het European Parts Center (EPC). Dankzij dit moderne logistieke centrum weet Mazak een leverbetrouwbaarheid van 98% te realiseren. Het EPC bestaat nu uit een 4,600 m2 magazijn met een opslagcapaciteit van ongeveer 35.000 onderdelen. Het EPC-magazijn is volledig geautomatiseerd. Het volledige systeem is geïntegreerd in een netwerk met een ordersysteem en de mogelijkheid om real-time een overzicht van de voorraad te geven. Met behulp van lichtsignalen weten werknemers op welke locatie in de krat ze onderdelen moeten picken. Met een installed-base van 70.000 machines in Europa vormt het EPC de basis van een betrouwbare service.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden