15 augustus 2019 - 2 min leestijd

FPT-VIMAG versnelt Nederlandse Smart Industry

FPT-VIMAG (Federatie Productietechnologie), de brancheorganisatie van leveranciers van machines, gereedschappen en automatiserings- en besturingssystemen, heeft de ambitie uitgesproken om de Nederlandse maakindustrie te activeren bij de noodzakelijke transitie naar een fabriek van de toekomst. Een fabriek van de toekomst wordt gezien als een toekomstgericht productiebedrijf dat de kansen van Smart Industry ten volle benut.

Smart Industry is de volgende stap die de maakindustrie moet nemen om in de nabije toekomst haar concurrentiepositie te kunnen waarborgen. Recent heeft FPT-VIMAG onder haar leden, die de (inter)nationale maakindustrie van technologie en kennis voorzien, een onderzoek over Smart Industry gehouden. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim 60% van de bedrijven actief in de maakindustrie kansen laten liggen door nog niet met Smart Industry actief te zijn.

Ondanks dat 75% van de leden zich met het thema bezig houdt en 50% zelfs investeert in het opleiden van haar klanten, is dit niet genoeg om de Nederlandse maakindustrie snel klaar te maken voor de toekomst, weet ook Ramon Dooijewaard, directeur van FPT-VIMAG. Hij vertelt: “Op dit moment kan de Nederlandse maakindustrie zich meten met de internationale top, maar om dit in de toekomst te kunnen waarborgen zijn er noodzakelijke stappen nodig. Wat onze leden bijvoorbeeld opmerken is dat bedrijven vaak kennis missen en daarmee ook de noodzaak niet zien van een slimme fabriek. Bovendien weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen. FPT-VIMAG ondersteunt bij de transitie naar een gedigitaliseerde fabriek en heeft daarom de ambitie uitgesproken om de Nederlandse Maakindustrie tot de meest innovatieve van Europa te maken. Moet je je voorstellen als we die 60% van de bedrijven weten te bereiken die nu nog niet actief bezig zijn met Smart Industry en ze richting een slimme fabriek kunnen bewegen. Dan kan de Nederlandse industrie zich niet alleen meten met de internationale concurrentie, maar dan kunnen we er zelfs voor zorgen dat we als industrie aan de top blijven staan.”

Door het verbeteren van technische opleidingen, actief te participeren in Smart Industry en innovatieve evenementen te organiseren zoals TechniShow, wil FPT-VIMAG bijdragen aan een versnelde Smart Industry transitie. Tevens ontwikkelt de branche-organisatie momenteel een implementatiemethode om bedrijven te helpen bij de beslissing om te investeren in Smart Industry en hoe ze daarbij tot snelle resultaten kunnen komen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden