2 mei 2017 - 2 min leestijd

FPT-VIMAG voorzichtig positief over begroting

 

Het kabinet toont ambities, maar moet zich wel realiseren dat hiervoor investeringen nodig zijn. Zowel op het gebied van R&D als van onderwijs is de inzet van de overheid gewenst. Chantal Baas, directeur FPT-VIMAG: “De Nederlandse maakindustrie toont veerkracht en groeit. De Nederlandse overheid moet meegroeien door te investeren in onderwijs en innovatie.”

 

FPT-VIMAG is verheugd dat het begin van het herstel is begonnen en steunt het kabinet dat juist nu de groeiende economie moet worden geholpen. “De ingeslagen weg is een juiste. Toch moet het kabinet vasthouden aan deze koers. Vooral het in de hand houden van arbeidskosten is voor ons belangrijk. De maakindustrie is een innovatieve en intensieve industrie. Dat vereist al hoge investeringen. Loonkosten mogen daarom niet te ver oplopen.”

 

Regeldruk

FPT-VIMAG is blij dat het kabinet steunt biedt aan verdere digitalisering van de industrie. Baas: “Het kabinet onderkent de innovatiekracht van de maakindustrie. Daarom zijn we blij dat het kabinet in 2016 de uitvoering van de door een coalitie van bedrijven, kennisinstellingen en overheden opgestelde Actieagenda Smart Industry ondersteunt.” Hiermee is een betere benutting van ICT in de (maak)industrie mogelijk. Voortvloeiend hieruit stelt EZ in 2016 innovatiefinanciering op revolverende basis beschikbaar voor het realiseren van field labs: praktijkomgevingen waarin bedrijven, kennisinstellingen en andere stakeholders gezamenlijk werken aan en leren van de kansen van toenemende digitalisering in de maakindustrie.

Kritisch blijft de directeur van FPT-VIMAG op de regeldruk. “Dit kabinetbeleid is er op gericht om wet- en regelgeving transparanter te maken en minder regeldruk te hebben. De praktijk is echter weerbarstiger. Nog steeds bezwijkt de maakindustrie bijkans onder de loodzware regeldruk. Maak het makkelijker voor de ondernemers.”

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden