27 november 2018 - 2 min leestijd

FPT-VIMAG-voorzitter Gaalman roept FME en bonden op te verbinden

André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productie-technologie FPT-VIMAG, roept zowel FME als de vakbonden op om vooral weer met elkaar om tafel te gaan. Hij vraagt beide partijen om te zoeken naar wat verbindt, zodat op langere termijn groei voor iedereen in Nederland zeker kan worden gesteld.

 

“We zien dat het conflict verhardt. Dat is niet in het belang van de werkgevers, noch in dat van de werknemers. Daarom roepen we de partijen op om er aan de tafel uit te komen. Nederland heeft een lange traditie van overleg met en begrip voor elkaar. Hooligan-gedrag als gisteren is onacceptabel. Laten we geen Franse toestanden in Nederland krijgen”, zegt André Gaalman. Hij is voorzitter van brancheorganisatie FPT-VIMAG. Die vereniging vertegenwoordigt een groot deel van alle machinebouwers in Nederland.

Gisteren bestormden ongeveer 150 FNV-leden het gebouw van brancheorganisatie FME. De FME onderhandelt met de bonden over de cao-afspraken in de metaal. Die zijn in een impasse geraakt. De situatie lijkt te escaleren. “De FME zit nu in een sleutelrol om een brug te slaan tussen werkgevers en werknemers. Beiden lijden schade door stakingen en slechtere relaties. Met als ultiem gevolg een afremmende groei en minder innovatie in Nederland”, zegt Gaalman.

Hij roept beide partijen op te zoeken naar wat verbindt, zodat op langere termijn groei voor iedereen in Nederland zeker kan worden gesteld. “Er zijn landen in Europa die niet polderen en daardoor niet of nauwelijks van de huidige economische groei profiteren en dus achterop raken. Laat ons dat niet overkomen. In een wereld van robotisering, kunstmatige intelligentie en Industrie 4.0 moeten we onze werknemers met onderwijs en goede afspraken fit maken voor de toekomst.”

 

FPT-VIMAG vertegenwoordigt 155 bedrijven in de productie- en maakindustrie en is daarmee een van de belangrijkste partijen van de metaalindustrie. FPT-VIMAG maakt gebruik van de secretariaatsfunctie van FME, maar het beleid van FME wordt niet gezamenlijk besproken of voorgelegd. Een groot aantal leden van FPT-VIMAG is ook aangesloten bij FME.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden