4 juni 2019 - 4 min leestijd

Frencken Mechatronics tevreden over toeleveringen uit China

Zes jaar geleden begon Frencken Mechatronics in Eindhoven met het structureel afnemen van kleine en middelgrote series hoogwaardige frees- en draaidelen uit China. Hierbij werd de hulp ingeroepen van Emcon in Panningen. Op dit moment levert Emcon producten vanuit China en Maleisië aan Frencken Mechatronics en dochterbedrijf Optiwa in Reuver. Een gesprek met Gerard Wolters – senior buyer van Frencken Europe en Jan Raijmakers en Johan Peeters van Emcon.

“Aanvankelijk waren we wat sceptisch of Chinese leveranciers wel aan onze consistente en hoogwaardige kwaliteitseisen en leveringsbetrouwbaarheidswensen konden voldoen, zoals we dat van onze West-Europese toeleveranciers gewend zijn. In de afgelopen zes jaar is echter gebleken dat dit zeker kan. Tot nu toe zijn we erg tevreden over de performances van de Chinese toeleveranciers”, aldus Gerard Wolters. Jan Raijmakers van Emcon vult aan: “Het is wel belangrijk om ter plekke constant de vinger aan de pols te houden om aan de hoge eisen, welke wij hier in West-Europa stellen, te kunnen blijven voldoen. Met onze expertise en kennis van de Chinese toeleveringsmarkt is dit echter voor ons dagelijks werk”.

Naast een vaste productiepartner in China heeft Emcon ook leveranciers in Maleisië, India en Oost Europa. Johan Peeters: “We leveren al jaren vanuit Maleisië producten aan Optiwa en binnenkort worden de eerste leveringen vanuit India verwacht. Ook zijn we aan het bekijken of onze Oost-Europese leveranciers iets voor Frencken kunnen betekenen”

 

Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid

De Frencken Group met vier vestigingen in Nederland, waaronder Frencken in Eindhoven en vestigingen in Maleisië, Singapore, China en de USA, levert met ruim 1.200 medewerkers wereldwijd als ‘first-tier supplier’ internationaal hoogwaardige mechatronic-modules en complete systemen aan toonaangevende bedrijven, zoals onder meer ASML, FEI en Philips. Deze bedrijven zijn ondermeer actief in de sectoren Medical, Semiconductor, Analytical en Factory Automation. “Dat de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid bovenaan staan, staat wat Frencken betreft buiten kijf. Daarnaast speelt de kostenfactor van de toeleveringsdelen ook een belangrijke rol. Met Emcon als partner is dat prima voor elkaar”, aldus Gerard Wolters. “Terugkijkend op de positieve resultaten in de afgelopen zes jaar zullen we zeker bekijken waar we dit pakket kunnen uitbreiden. Het is voor Frencken bedrijfsfilosofie om uitbestedingen daar neer te leggen waar die het beste thuis horen qua productiemogelijkheden, betrouwbaarheid en kwaliteit. De delen die wij kopen zijn vooral bedoeld voor onze assemblagebedrijven in West Europa. Daarnaast willen we ook graag de mogelijkheid hebben om local for local’ te leveren ten behoeve van onze vestigingen in China en Maleisië”.

 

Zorgvuldig geselecteerde productiepartners

Jan Raijmakers: “Als Emcon zijn wij gespecialiseerd in het beheerst leveren van medium- en hightech verspaande onderdelen en samenstellingen in kleine en middelgrote series vanuit China, Maleisië, Slowakije en sinds kort ook weer vanuit India; zowel voor de Europese markt, maar ook voor de lokale markt. Hiervoor werken we nauw samen met zorgvuldig geselecteerde productiepartners en toeleveranciers, zoals het bedrijf Polaris in Shanghai. Door de juiste begeleiding hebben onze productiepartners een hoge leverbetrouwbaarheid en een constant hoog kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met West-Europese leveranciers.”

Johan Peeters vult aan: “Niet alleen bij onze leveranciers maar ook bij onze klanten streven we naar een langdurig en open partnerschapsrelatie die gebaseerd is op onderling vertrouwen. Hierdoor zijn we beter in staat om tot interessante volumes en resultaten te komen.

 

Logische samenwerking

Gerard Wolters: “Wij zoeken voor onze klanten ’the best in class’ toeleveranciers tegen de beste kostprijs. Ook moeten wij onze vestigingen in China en Maleisië lokaal kunnen beleveren. Doordat Emcon veel kennis en ervaring heeft op deze lokale toeleveringsmarkten is de samenwerking tussen Frencken en Emcon een hele logische stap geweest. Dat heeft, zoals is gebleken, alleen maar positieve vruchten afgeworpen. Wij zullen, met het oog op onze ‘dual- source’ filosofie, zeker van de expertise van Emcon gebruik blijven maken, waarbij het toeleveringspakket vanuit Azië nog verder zal worden uitgebreid”.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden