7 november 2019 - 2 min leestijd

G.S.M. Haaksbergen installeert nauwkeurige, vijfassige Yasda PX30I

G.S.M. uit Haaksbergen heeft als eerste bedrijf in Midden en Oost Nederland de Yasda PX30I aangeschaft. Het bewerkingscentrum is nu sinds twee maanden operationeel. De PX30I is een ultra precisie, vijfassig freesbewerkingscentrum dat nauwkeurigheden behaalt in het μm-bereik.

De stabiel gebouwde PX30I met een massa van maar liefst 19.000 kg heeft een werkbereik van 680 mm x 400 mm x 500 mm (XxYxZ). G.S.M. heeft het bewerkingscentrum uitgerust met een 33-voudig palletwisselsysteem en een 314-voudig gereedschapsmagazijn.

Hoge nauwkeurigheden spelen bij toeleverancier G.S.M., actief in o.a. de medische, gereedschappen- en semiconductorindustrie, een steeds grotere rol. “Alle machines staan hierdoor bij ons opgesteld in een volledig geconditioneerde ruimtes en de zwaardere machines op geïsoleerde fundaties”, vertelt directeur Ir. Thomas Huirne van G.S.M..

“Door de hoge nauwkeurigheden en grote stabiliteit is deze machine voor ons ook uitermate geschikt om geharde precisieonderdelen in de μm-sfeer na te frezen in plaats van te slijpen. Bovendien is de machine door het geautomatiseerde palletwisselsysteem gecombineerd met het grote gereedschapsmagazijn, gereedschapsbreukdetectie en uitgebreide softwarefuncties uitermate geschikt voor 24/7 onbemande productie”, aldus Huirne.

 

Handgeschraapt

Kenmerkend voor de Yasda machines is dat alle pasvlakken handgeschraapt worden en dat ze gebouwd worden in een stabiele symmetrische portaalconstructie. Bovendien worden de spindel, spindelmotor, B,- en C-as (beide direct drive), lagers en koelwaterreservoir gekoeld middels een gesloten oliecircuit, waardoor de machine thermisch zeer stabiel is. Ook kent de hoofdspil een uniek zelfregulerend voorspanningssysteem afhankelijk van de warmtegeneratie. Daarnaast heeft de machine op alle assen een direct meetsysteem van Heidenhain met een resolutie van 0.05 μm. “Yasda spreekt over een te behalen vijfassige simultane cilindriciteit van 3,1 μm gemeten volgens de NAS979 standaard”, aldus Yasda-importeur de Ridder uit Best.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden