6 april 2018 - 2 min leestijd

Gereedschapautomaat neemt veel werk uit handen

“Er is in de metaalbranche veel interesse en vraag naar gereedschapsautomaten”, vertelde Patrick Umans, salesmanager bij WNT, tijdens de TechniShow, die medio maart plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht. WNT presenteerde op de beurs de Tool-O-Mat, een gereedschapsautomaat die veel werk uit handen kan nemen.

Gereedschapsautomaten zoals de Tool-O-Mat houden de gereedschappen bij de gebruiker op voorraad tot ze nodig zijn. Deze systemen bieden verschillende voordelen ten opzichte van het op traditionele wijze bestellen van gereedschappen. Ten eerste zijn de benodigde gereedschappen altijd ter plekke aanwezig. Als gebruiker hoef je je dus geen zorgen te maken dat er geen reserve voor handen is en de productie tot stilstand komt. Daarnaast hoeft de klant pas te betalen voor het gereedschap vanaf het moment dat het wordt gebruikt. Het systeem registreert welke gereedschappen uit het systeem worden genomen en factureert alleen deze gereedschappen. Tevens houdt het systeem de voorraad bij, zodat WNT weet wanneer de automaat bijgevuld moet worden. Het factureren en het bijhouden/bestellen van de voorraad gaat volledig automatisch. Hierdoor wordt enorm veel tijd bespaard, omdat alle verschillende facetten binnen het bestelproces van gereedschappen komen te vervallen. Stappen als het vaststellen van de vraag, bestelling via de inkoop, goederenontvangst of het opslaan van het gereedschap worden dankzij de gereedschapsautomaat uit handen genomen. Ergens zijn de gereedschapsautomaten te vergelijken met snoepautomaten, alleen dan een stuk verfijnder, met een kleurendisplay, touchscreen en catalogus en technische informatie over de voorraad, inclusief foto’s.

 

Gebruiksrapportage

Een groot voordeel van gereedschapsautomaten is de gebruiksrapportage. Door te volgen wie wat op de werkvloer gebruikt, houdt een automaat een spiegel voor de productie. Bedrijven kunnen deze informatie gebruiken om de productiviteit van werknemers, machines en processen te beoordelen; door taken te vergelijken die er hetzelfde uitzien, maar die verschillende hoeveelheden gereedschap verbruiken. Zo kan aan het licht komen of er een probleem is met de manier waarop een proces is ontworpen, met een machine-installatie of met een werknemer die meer gereedschappen gebruikt dan nodig.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden