2 mei 2017 - 2 min leestijd

Gereedschapshouder ‘Pinokkio’ kan lengte gereedschap variëren

Fraunhofer IPT heeft in het onderzoeksproject ‘Pinokkio’ een gereedschapshouder ontwikkeld waarmee de lengte van het freesgereedschap automatische gevarieerd kan worden tijdens het bewerken. Het systeem regelt tegelijkertijd dat trillingen worden voorkomen met behulp van software en een geïntegreerde sensor. Het doel van het project is om een langere standtijd en een hogere productiviteit te verkrijgen.

Door de groeiende diversiteit aan producten die door verspaning worden geproduceerd neemt ook het aantal bewerkingen en de benodigde gereedschappen toe. Werkstukken met diepe holtes en een slechte toegankelijkheid kunnen bijvoorbeeld alleen met lange gereedschappen bewerkt worden. Echter hoe langer het gereedschap, des te kleiner is de stijfheid. Dat maakt de gereedschappen gevoelig voor trillingen en zorgt voor een korte standtijd en soms zelfs voor beschadigingen aan het werkstuk. Daarom ontwikkelde Fraunhofer IPT samen met drie industriële partners een gereedschapshouder die een flexibele aanpassing van de gereedschapslengte mogelijk maakt en daarmee het gehele freesproces optimaliseert. Het resultaat: langere standtijd, kortere insteltijden, minder frequente gereedschapswisselingen en het verlagen van de productiekosten.

 

Testen

Om inzicht in het trillingsgedrag van het gereedschap en processtabiliteit te krijgen, worden er momenteel freestesten uitgevoerd. De mechanische componenten zoals de sensoren, actuatoren en de eenheid die voor de beweging van de houder zorgt, worden met elkaar verbonden door een intelligente besturing en in het freesproces geïntegreerd. Met behulp van op computer gebaseerde simulaties wordt de mechanica van de gereedschapshouder en de dynamische beweging van de huls geoptimaliseerd. Fraunhofer test momenteel het systeem op een conventionele freesmachine. De beweegbare gereedschapshouder is volgens Fraunhofer bijvoorbeeld goed inzetbaar in de gereedschap- en matrijzenbouw. Het project loopt nog tot september 2018.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden