23 april 2019 - 2 min leestijd

GF Machining Solutions brengt textuur aan met laser

GFMS heeft recent de nieuwe Laser S 1000 U voorgesteld. Deze machine is ontwikkeld voor het aanbrengen van texturen op vrije vormen met behulp van een laser. Laser textureren biedt meer mogelijkheden dan conventionele en handmatige productiemethoden.

“In vergelijking met chemisch etsen of zandstralen is het grote voordeel van lasertexturering dat het proces in eerste instantie digitaal is. Dat wil zeggen dat we een 3D-model kunnen importeren in de software en vervolgens exact kunnen bepalen hoe, waar en wat voor vorm textuur de laser moet aanbrengen. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld de textuur van twee verschillende naast elkaar gelegen onderdelen exact in elkaar te laten overlopen. Een mooi voorbeeld is het interieur van een auto waarbij de textuur van het dashboard doorloopt in het zijpaneel van de deur”, aldus Mike Onida van GF Machining Solutions. Een ander voordeel van de laser is volgens hem dat je meerdere processen met de laser kan vervangen zoals zandstralen, graveren en markeren. En dat allemaal in één setup. Dat verkort de doorlooptijd waardoor producten sneller op de markt komen. De foto bij dit bericht laat bijvoorbeeld een werkstuk zien dat met de laser is gegraveerd, getextureerd en geruwd (overeenkomstig met zandstralen).

Een ander belangrijk voordeel is milieu en duurzaamheid. In vergelijking met chemisch etsen of zandstralen zorgen de lasertextureringsoplossingen van GFMS voor een schonere en efficiëntere productie. Met lasertextureren vermijden fabrikanten milieuvervuilende traditionele methoden.

 

Toepassingsgebieden

De Laser S 1000 U kan ingezet worden bij het textureren van roestvrijstalen verlichtingsmatrijzen voor auto’s. Maar ook matrijzen voor de verpakkingsindustrie kunnen met lasertexturing tot een oppervlakteruwheid van 1 micrometer worden bewerkt. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden voor de medische industrie, zoals het ruwen van het oppervlak van functionele implantaten voor een betere hechting met levend weefsel.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden