20 april 2018 - 3 min leestijd

GFMS automatiseert frees-, EDM- en meetmachine in een cel

Voor kortere doorlooptijden, hogere nauwkeurigheden, meer productiviteit en om het tekort aan vakmensen op te lossen, brengt GF Machining Solutions (GFMS) diverse automatiseringssystemen op de markt. Hiermee zijn alle frees-, EDM en laser-machines van de machinebouwer te automatiseren. Deze week presenteerde GFMS tijdens de Solutions Days in Schorndorf (D) alle automatiseringsoplossingen en een compleet geautomatiseerde cel.

De instapmodellen in het automatiseringsprogramma van GFMS zijn de WorkPal 1 en de WorkPartner 1+. De Workpal is geschikt voor de automatisering van één machine. Het maakt daarbij niet uit om welk type machine het gaat. Het systeem neemt slechts 1,20 m x 1.20 vloeroppervlak in beslag en is daarmee compact te noemen. De grotere Workpartner 1+ is bedoeld voor twee machines en kan uitgerust worden met maximaal drie magazijnen voor werkstukken en elektrodes. Voor EDM-toepassingen kan het systeem uitgerust worden met een kiepstation zodat diëlektrische vloeistof uit het werkstuk kan stromen.

 

Complete cel

Naast de WorkPal en de WorkPartner die afkomstig zijn van System 3R kan GFMS ook zessassige robots van Fanuc aanbieden voor complexere automatiseringsoplossingen. Deze kunnen stationair of op een rail geplaatst worden. Tijdens het open huis werd in de demoruimte een complete productiecel gepresenteerd met een frees-, zinkvonk- en meetmachine (CMM). In het midden van het geheel bevond zich de robot op een rail die pendelde tussen de verschillende bewerkingsstations. Het voordeel van zo’n rail is dat een gebruiker klein kan beginnen en kan uitbreiden naarmate de productie groeit. De rail kan namelijk tot een lengte van 30 meter worden uitgebreid. Naast losse werkstukken kan de robot ook pallets handelen. Om meer productiviteit te behalen kan de robot bijvoorbeeld een met werkstukken gevulde pallet bij een bewerkingsmachine plaatsen en direct bij de machine de werkstukken laden. Op die manier hoeft de robot niet voor elk werkstuk te pendelen tussen magazijn en machine. Door de CMM direct in de productiecel te plaatsen, kan er een constante kwaliteit worden behaald. Zodra een werkstuk niet meer binnen de toleranties valt kan de productie worden gepauzeerd om de oorzaak te achterhalen. Op die manier kan het produceren van afkeur worden voorkomen.

 

3D-printen en automatiseren

GFMS is momenteel met een project bezig om de 3D-printer te automatiseren. Op de IMTS in Chicago medio september wordt een nieuwe automatiseringsoplossing gepresenteerd waarmee een bouwplaat van de 3D-printer automatisch naar een freesmachine gebracht kan worden. Dat gaat met een pallet zodat de referentie niet verloren gaat. Hoe het systeem er precies uit gaat zien is nog even afwachten.

In de eerstvolgende editie van TechniShow Magazine verschijnt een uitgebreider artikel van de Solutions Days van GFMS. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden