5 april 2019 - 3 min leestijd

GFMS Spark Track detecteert locatie vonkoverslag

Deze week heeft GF Machining Solutions (GFMS) tijdens de Solutions Days in Losone (CH) Spark Track gepresenteerd. Deze oplossing maakt het mogelijk om bij het draadvonken in real-time te bepalen waar de vonkoverslag plaatsvindt. Door de vonkoverslag te monitoren kan het draadvonken nog verder gecontroleerd worden. Dit is met name handig bij onderbroken sneden.

De theorie om bij draadvonktechnologie te bepalen waar de ontlading op een draad plaatsvindt bestaat al langer. Het is mogelijk om de locatie van de ontlading in real-time te detecteren door zowel de ingaande als uitgaande stroompulsen vanaf twee zijden van het werkstuk te meten. Tot voor kort was het niet mogelijk om dit in de praktijk toe te passen door het ontbreken van de noodzakelijke controlesystemen. Door nieuwe ontwikkelingen in de elektronica is GFMS het nu gelukt om het in de praktijk toe te passen.

Volgens GFMS loopt de ontwikkeling van EDM (Electric Discharge Machining) op het gebied van energie-efficiëntie en snijsnelheid mee met de Wet van Moore. De wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. De snijsnelheid en energie-efficiëntie volgt in verhouding exact deze lijn omhoog. Dat liet GFMS zien tijdens de Solutions Days. Zo is de energie-efficiëntie en snijsnelheid van EDM-machines respectievelijk van 8% en 7 mm2/min in 1960 gestegen naar 85% en 550 mm2/min in de huidige tijd. Dat komt dus voornamelijk door ontwikkelingen op elektronicagebied en het gebruik daarvan in generatoren.

 

Proceszeker vonken

Spark Track verbetert nu de efficiëntie bij het draadvonken dat met name bij werkstukken met openingen en dus onderbroken sneden een groot voordeel biedt. De ontladingen vinden plaats tussen de elektrodepunten, daar waar de elektrische weerstand het laagst is, zoals bij openingen in het werkstuk. Wordt hier geen rekening mee gehouden dan kan de draad breken. “De echt ervaren vakmannen weten hoe ze met de parameters kunnen spelen om draadbreuk te voorkomen bij onderbroken sneden. Vaak worden er dan vooraf tijdsintensieve proefsneden gemaakt en zelfs dan is draadbreuk niet altijd te voorkomen. Bovendien zie je vaak dat voor de zekerheid de snijsnelheid te laag wordt ingesteld. Dit alles heeft een negatief effect op de productiviteit. Met Spark Track worden de parameters automatisch bijgesteld en behoort ‘first time right’ produceren tot de mogelijkheden. Met name door de huidige concurrentie en de lagere marges is dit van groot belang. Bovendien zie je dat de ervaren vakmannen met kennis van zaken langzaam uit de branche verdwijnen. Met Spark Track kan er ook met onervaren mensen efficiënt en proceszeker geproduceerd worden”, vertelt Mike Onida, Sales Manager Benelux bij GFMS.

 

Retrofit

Alle nieuwe draadvonkmachines van GFMS worden voortaan standaard uitgerust met de hardware voor Spark Track. De software voor Spark Track wordt als optie aangeboden zodat bedrijven altijd nog later in het stadium voor deze oplossing kunnen kiezen. Naar verwachting zullen in de nabije toekomst bestaande machines geretrofit kunnen worden met Spark Track. Welke machines dat zijn of tot welk bouwjaar dat mogelijk is, is momenteel nog niet duidelijk.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden