Exact tien jaar geleden introduceerde Gibas Automation de eerste cobot in Nederland, toen het bedrijf tijdens TechniShow zijn distributeurschap van Universal Robots bekend maakte. Dit jaar wil het bedrijf autonome mobiele robots (AMR) met zesassige cobots op de beursvloer laten samenwerken. Zo wil Gibas aantonen dat de toekomst dichterbij is dan menigeen denkt.
“Een cobot op een AMR is de komende jaren nog niet economisch haalbaar, maar het is wel goed om te zien dat het mogelijk is”, vertelt Stefaan Poppe, directeur bij Gibas Automation. “Na tien jaar zien wij wekelijks nog steeds nieuwe cobottoepassingen voor pick & place, assemblage, palletisseren en andere kleine handelingen zoals schroeven, schuren, polijsten, kitten en lijmen. En deze toepassingen zijn lang niet allemaal in de industriële sector te vinden. Zo worden cobots ingezet in bijvoorbeeld de detailhandel, de medische sector en in de bouw”, vertelt Poppe. Dat Universal Robots reeds in de zomer van 2018 haar 25.000ste cobot verkocht, geeft wel aan dat cobots de hype-fase voorbij zijn. En dat wordt ook duidelijk op de TechniShow.
Cobot of coexisting robot
De nieuwste cobot van Universal Robots is de UR16e. Deze cobot heeft een maximale draagkracht van 16 kg en is met name geschikt voor zware machinebeladingen, materiaalhandling, verpakken en assemblagetoepassingen. Poppe: “Persoonlijk denk ik dat er steeds zwaardere cobots op de markt gaan komen, maar de vraag is wel of dit dan nog een cobot genoemd kan worden. De UR16e kan dan wel een massa van 16 kg tillen, maar bij de verschillende beladingen moet wel gekeken worden of het veilig blijft om naast deze cobot te werken. Dat is namelijk het hele punt van een cobot; dat deze veilig zonder hekwerk eromheen, of andere veiligheidsvoorzieningen, samen met de medewerkers kan functioneren. Als dit niet het geval is, spreek je ook niet meer over een collaboratieve robot, maar over een coexisting robot. De toekomstige ontwikkelingen voor de cobot zitten dus waarschijnlijk niet in de payload.” Volgens Poppe zal de cobot ook nooit de rol van de industriële robot overnemen, aangezien het takenpakket dusdanig verschilt. “Een cobot is een zeer specifieke robot. Bij de cobot zit de winst hem in de snelle inzetbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid. De toekomstige ontwikkelingen voor de cobot zullen dan ook gericht zijn op het nog verder verhogen van deze gebruiksvriendelijkheid en de veiligheid.”
Naast de autonome mobiele robots die op de beursvloer samenwerken met zesassige cobots, focust Gibas Automation zich tijdens TechniShow tevens op het interne transport. Het blijft voorlopig nog even een verrassing hoe dat eruit gaat zien.
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang op het gebied van maatschappelijke …
De Europese investeringsmaatschappij Apheon heeft een meerderheidsbelang verworven in Hittech Group. Het managementteam en de particuliere aandeelhouders zullen samen met …
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatssteun in de Verenigde Staten en …