13 maart 2019 - 6 min leestijd

GMTN 2019 hotspot van wereldwijde gieterij- en metallurgie-techniek

In juni 2019 wordt Düsseldorf dé hotspot van de internationale gieterij- en metallurgietechnologie: rond de 2.000 exposanten uit alle delen van de wereld presenteren van 25 t/m 29 juni hun aanbod op de internationale beurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast. Het beurskwartet dekt het gehele spectrum van gieterijtechnologie, gietproducten, metallurgie en thermprocestechnologie in een omvattende diepte en breedte af. Megatrends dit jaar zijn additive manufacturing, lichte bouwwijze voor de automobielsector, industrie 4.0 & ecoMetals.

Op de GMTN 2019 worden rond de 78.000 vakbezoekers verwacht. “Het USP van dit beurskwartet is de vrijwel complete afdekking van de markt – zowel aan aanbod- als vraagzijde. De global players en markleiders zijn op GMTN aanwezig en presenteren in twaalf beurshallen de megatrends van dit moment, innovaties en state-of-the-art-technologie,” legt Friedrich Kehrer, Global Portfolio Director Metals and Flow Technology van Messe Düsseldorf, tijdens een persconferentie bij Electron Thermal Processing Equipment in Nijkerk uit. “Een dergelijk omvangrijk overzicht van de branches krijgen bezoekers op geen enkele andere beurs ter wereld. Met het oog op de huidige marktontwikkeling met relevante thema’s als additive manufacturing, industrie 4.0 en het grote potentieel van de lichte bouwwijze voor de automobielsector, kunnen we naar een richtinggevende GMTN uitkijken,” aldus Kehrer. De internationale reikwijdte van de ‘Bright World of Metals’ zal in 2019 dan ook overeenstemmend groot zijn. Meer dan de helft van de bezoekers komt zoals de ervaring heeft geleerd van overzee en uit Europa.

 

Vakprogramma

De tweede belangrijke succesfactor voor de ‘Bright World of Metals’ is het vakprogramma met internationale congressen en de branches-ontmoetingen, zoals de GIFA-Treff, de European Steel Technology and Application Days/ESTAD, de European Metallurgical Conference/EMC, het Thermprocess-Symposium en het Newcast-Forum. Eveneens een grote rol spelen de prijsuitreikingen zoals de Newcast-Award en de speciale tentoonstellingen zoals die van de researchgroep voor industriële ovenbouw binnen de VDMA/FOGI voor uiteenlopende industriesegmenten.

 

Additive manufacturing

In hal 13 van Gifa is de première van de tentoonstelling Additive Manufacturing. Of het nu gaat om de model- en vormenbouw, de kernproductie of de directe metaaldruk – gieterijen en hun toeleveranciers ontsluiten door de additieve productie nieuw potentieel. “Met onze speciale tentoonstelling willen we een platform bieden, dat dit potentieel ontsluit. Vooral voor de thema’s e-mobility en de lichte bouwwijze in de automobielindustrie zullen van Gifa sterke impulsen uitgaan. Dat heeft een recente studie van de branchevereniging van de Duitse gieterij-industrie rond de invloed van de elektromobiliteit op de gieterij-industrie en haar producten uitgewerkt. Zo vereisen alternatieve aandrijvingsconcepten zoals hybride en elektroaandrijvingen vergeleken bij de enkele aandrijving met verbrandingsmotoren tot 2030 een toenemende giethoeveelheid.” Volgens de studie van de BDG zal naar verwachting de piek in de vraag naar gietstukken pas in 2030 worden bereikt, dus de beste voorwaarden voor Gifa 2019.

 

ecoMetals & ecoMetals Trail

Met de ecoMetals-campagne pakt het GMTN-kwartet een actueel en steeds belangrijker thema op. Centraal hierin staan de aspecten resources- en energie-efficiëntie, klimaatbescherming en innovatieve processen en producten. Exposanten die minimaal een van de thema’s producten, oplossingen en processtappen presenteren, kunnen zich bij het GMTN-team aanmelden. De  bezoekers kunnen over dit thema wederom via een brochure en online informatie inwinnen over het aanbod van exposanten rond ecoMetals. Daarnaast zullen er net als tijdens GMTN 2015 rondleidingen voor geïnteresseerde bezoekers zijn.

 

Gifa

Sinds decennia is Gifa de brandspiegel van technologische highlights en innovaties voor de gehele waardeketen van de gieterijtechnologie – en dus ook weer in 2019. Meer dan 900 exposanten uit alle toonaangevende landen zullen hun aanbod in de hallen 10 tot en met 13 en 15 tot en met 17 presenteren. Hieronder bevinden zich veel marktleiders, zoals Bühler (Zwitserland), ASK Chemicals (Duitsland), FOSECO (Duitsland), Hüttenes Albertus (Duitsland), Kuka Deutschland (Duitsland), Loramendi S. Coop (Spanje) en The Sinto Group. Er hebben ook grote paviljoens uit China en Italië aangemeld.

 

Newcast

Newcast is een belangrijke internationale beurs geworden. Meer dan 400 exposanten demonstreren in de hallen 13 en 14 hoe mondiaal de productie van gietstukken is geworden. Markleiders als Bosch Rexroth  (Duitsland), Finoba Automative (Duitsland), GOM (Duitsland), Gießerei Heunisch (Duitsland), Eisenwerk Brühl (Duitsland), Kimura Foundry (Japan), Kutes Metal (Turkije), Lomopress (Italië) en Waupaca Foundry (USA) benutten dit platform. In het oog springen grote landenpaviljoens uit China, India en Turkije.

 

Metec

Ook de internationale metallurgie-vakbeurs met congressen zal tijdens de tiende editie op het succes van 2015 aansluiten: meer dan 500 exposanten van overal ter wereld presenteren in de hallen 3, 4 en 5 installaties voor de productie van onbewerkt ijzer, staal en NE-metaal en voor het gieten of vormgeven van staal. Daarnaast uitrustingen en componenten voor hoogovens, walserijen en staalfabrieken. Op de exposantenlijst zijn onder meer de volgende bedrijven te vinden: Inteco (Oostenrijk), Primetals Technologies (Verenigd Koninkrijk), RHI Magnesita (Oosterijk), SMS Group (Duitsland), Tenova S.P.A. (Italië) en Sinosteel (China). Voor het eerst worden op Metec ook gesmede onderdelen gepresenteerd. Deze waren tot nog toe een onderdeel van Newcast, maar passen op basis van hun toenemend belang beter tot een metallurgiebeurs.

 

Thermprocess

Met een buitenlandse deelname van rond de 50 procent en circa 300 exposanten behoort Thermprocess eveneens tot ’s werelds toonaangevende beurzen. Dit wordt ook door de huidige aanmeldstand met veel grote namen uit de branche weerspiegeld: Ajac Tocco Magnethermic(Duitsland), Andritz März (Duitsland), Electrotherm (India), Honeywell Thermal Solutions – Elster (Duitsland), Inductotherm Europe (Verenigd Koninkrijk), ITG Induktionsanlagen (Duitsland) en Seco/Warwick Europe (Polen) tonen technologische trends rondom industriële ovens, industriële warmtebehandelingsinstallaties en thermische processen voor edele metalen, harde metalen, keramiek, staal en ijzer, en tevens bouwelementen, uitrustingen, grondstoffen en hulpstoffen.

 

Ticketshop

Geïnteresseerde bezoekers kunnen hun ticket voor GMTN 2019 al in aanloop naar de beurs online kopen en thuis uitprinten. Dit heeft als voordeel, dat men met het ticket op de dag van het beursbezoek gratis met het openbaar vervoer de regio Rhein-Ruhr (VRR) kan reizen. Bovendien is het ticket in de online-shop goedkoper dan ter plaatse op het beursterrein. Zo kost een online-dagticket 45 euro (aan de kassa 64 euro) en een doorlopende kaart voor de gehele beurslooptijd 100 euro (aan de kassa 130 euro); een studenten- resp. scholierenticket kan ter plaatse op vertoon van een geldige legitimatie voor 18 euro worden aangeschaft bij de entrees van GMTN.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden