15 juli 2019 - 2 min leestijd

Groei export machines in mei

In mei 2019 groeide vooral de export van machines en chemische producten. Het volume van de goederenexport was in mei 1,5 procent groter dan in mei 2018, meldt het CBS. De groei is groter dan in de voorgaande maand. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in mei 3,0 procent hoger dan een jaar eerder.

 

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juli minder gunstig dan in mei. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen op jaarbasis ongunstiger was en het oordeel van Europese producenten over de buitenlandse orders negatiever was. Ook het producentenvertrouwen van Duitsland verslechterde en de krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was groter.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden