3 december 2018 - 2 min leestijd

Groei loopt terug in Nederlandse verwerkende industrie

Inkoopmanagers in de Nederlandse verwerkende industrie zien de groei in hun sector teruglopen, maar noemen desondanks de perspectieven voor het komend jaar goed. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex over november van Nevi.

De NEVI PMI daalde van 57.1 in oktober naar 56.1 in november, wat de kleinste verbetering weergeeft sinds oktober 2016. Het cijfer bleef echter nog steeds ruim boven het onderzoeksgemiddelde van 52.7. De toename van de productie was de kleinste sinds september 2016 en de groei van de werkgelegenheid bereikte het laagste niveau in achttien maanden. Het aantal nieuwe orders steeg opnieuw, maar deze stijging was vergelijkbaar met die van oktober toen het laagste niveau in vijfentwintig maanden werd bereikt. Wel namen de exportorders sterker toe, wat deels werd toegeschreven aan de vraag uit Azië.

 

Levertijden

De levertijden waren in november opnieuw duidelijk langer. Deze verlenging was echter wel de kleinste sinds april 2017. De hoeveelheid materiaal steeg in de kleinste mate in meer dan twee jaar.

 

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid nam wederom fors toe, zij het in de kleinste mate sinds mei 2017. De hoeveelheid ingekocht materiaal steeg voor de drieëndertigste maand op rij, al was deze uitbreiding de kleinste sinds september 2016. De voorraad ingekochte materialen steeg voor de zevenentwintigste achtereenvolgende maand, een recordperiode.

 

Inkoopprijsinflatie

De inkoopprijsinflatie daalde aanzienlijk naar het laagste niveau in vijftien maanden en de verkoopprijsinflatie was het laagst in dertien maanden, maar beide bleven hoog.

Tot slot waren de verwachtingen voor de toekomstige productieomvang positiever dan in oktober, wat vooral gebaseerd was op nieuwe producten, ambitieuze exportprognoses en capaciteitsinvesteringen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden