24 oktober 2019 - 7 min leestijd

Groeiend aantal toepassingen voor plaat op Blechexpo

Als constructiemateriaal is plaat samen met buis- en profielmateriaal geëvolueerd tot een gemeenschappelijk alternatief voor conventionele gietijzer-, staal- en kunststofconstructies. De trend van gewichts- en kostenbesparende productie heeft geresulteerd in FEM-geoptimaliseerd, lichtgewicht ontwerpen en modulaire componentensystemen. De industrie legt daarom steeds meer de focus op precisiesnijden en het vormen van metaal, aluminium en non-ferro plaatmaterialen in combinatie met automatisering en digitalisering. Het beursduo Blechexpo-Schweisstec in Stuttgart geeft van 5 t/m 8 november inzicht in de groeiende plaatwerkindustrie. 

Exposanten presenteren tijdens de Blechexpo oplossingen en systemen die betrekking hebben op alle aspecten van plaatbewerking, assemblage en oppervlakte-afwerking. De kwesties van lichtgewicht construeren, handling, kwaliteitsborging, automatisering en digitalisering worden uitgebreid behandeld. Met name die laatste twee onderwerpen komen ruim aan bod. Trumpf presenteert bijvoorbeeld hoe digitale applicaties kunnen helpen om de productie beter te organiseren en kosten te verlagen. “We maken productieve machines. Toch wordt slechts twintig procent van de kosten voor het voltooien van een opdracht gemaakt tijdens de eigenlijke bewerkingsfase. De rest van de kosten worden gemaakt in het voor- en natraject. Daar is dus de meeste winst te behalen”, vertelt Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland.

De oplossingen die Trumpf zal tonen, zijn afhankelijk van sensoren, software en diensten. Een van de dingen die het bedrijf op de beurs zal demonstreren, is hoe verbonden toepassingen aan bestaande machines kunnen worden toegevoegd. Daarnaast zal er een volledig verbonden systeem te zien zijn en wordt er een nieuwe digitale assistent gepresenteerd die laat zien hoe digitalisering het werk van mensen gemakkelijker kan maken. In de toekomst ondersteunt het werknemers op verschillende werkplekken op de werkvloer. Afhankelijk van de taak die wordt uitgevoerd, biedt de digitale assistent op de tablet specifieke informatie ter ondersteuning van de dagelijkse taken van mensen, variërend van advies over het correct instellen van de machine en tips over het kiezen van onderdelen tot details over de benodigde gereedschappen en apparatuur. Dit helpt zowel ongeschoolde als ervaren werknemers om onafhankelijk en efficiënt te werken.

‘Predictive Maintenance’ wordt tevens ruimschoots onder de aandacht gebracht door Trumpf. Het bedrijf laat een toekomstig concept zien, gebaseerd op een ‘power-tube’. Dit onderdeel, dat het hart van de generator vormt in bijna alle CO2-lasersnijmachines, rapporteert automatisch de status aan de operator. Hierdoor weet de gebruiker wanneer het onderdeel moet worden vervangen en wanneer het tijd is om een herhaalbestelling in te dienen. Dit is een efficiënte manier om ongeplande downtime te voorkomen.

 

Machines gekoppeld aan werkstation

SafanDarley zet tijdens de Blechexpo ook in op slimme oplossingen. Een van de highlights wordt namelijk de offline AutoPOL buigsimulatiesoftware. Dit is een 3D-systeem om kantbanken offline te programmeren. De optionele Batch & Remote-functionaliteit maakt automatische bewerking van meerdere onderdelen mogelijk. Het verlaagt de programmeerkosten aanzienlijk en rapporteert het resultaat voor elke stap in het proces. Alle machines op de stand van SafanDarley zijn gekoppeld aan een werkstation. Het complete proces vanaf offline programmeren, programma’s naar de machine sturen en relevante informatie over de productiviteit van de machine wordt op een dashboard in een eenvoudige routing weergegeven. Naast de offline AutoPOL buigsimulatiesoftware presenteert SafanDarley ook de E-Brake 50T-2050 Ultra kantbank. Deze machine is voorzien van de nieuwe intelligente buighulp, genaamd I-Mate. I-Mate is een CNC-gestuurde buighulp met opties als E-bend L hoekmeetsysteem en platdrukcombinaties. Daarnaast is de kantbank standaard voorzien van een CNC-bombeersysteem en beschikt het over een dubbel beeldscherm waarmee een papierloze werkomgeving kan worden gecreëerd.

 

Efficiënter produceren

Prima Power zal de servo-electrische BCe Smart buigcel op de Blechexpo tonen. Dit is een semi-automatische machine, ideaal voor stukwerk, geperforeerd materiaal, stukken met grote gaten en doordrukkingen. De BCe Smart is uitgerust met twee nieuwe technologieën, namelijk API en DABA. API, Advanced Profile Inspection, bestaat uit een camera om hoekcorrecties te meten. Met de DABA technologie (Dynamic Adjustment of the Bending Angle) kunnen de hoekcorrectieparameters worden voorgesteld in relatie met de materiaal variabelen. Beide opties reduceren de stilstandtijd.

De software speelt een fundamentele rol in de reeks van Prima Power producten omdat software zorgt voor de verbinding en de data-uitwisseling, die aan de basis liggen van de digitale transformatie van de productie. De Prima Power software beheert efficiënt alle mogelijke combinaties van de verschillende technologieën. Op software gebied kunnen bezoekers demonstraties bekijken van de nieuwe parametrische functies van MasterBend, de nieuwe gebruikersinterface voor Tulus Performance Reporting en de nieuwe cloud-gebaseerde applicatie Tulus Analytics. Deze biedt een verscheidenheid aan analyses op basis van machinegegevens.

 

Diversiteit en flexibiliteit

Met een plaatbewerkingsmachine die snijden, boren en markeren combineert, presenteert Voortman op de Blechexpo een oplossing om de diversiteit en flexibiliteit te verhogen. De Voortman V310 plaatbewerkingsmachine combineert alle geavanceerde technologieën van het huidige Voortman-assortiment plus extra toevoegingen, zoals een boorspil waarmee de machine gaten kan boren tot een diameter van veertig millimeter. De V310 is uitgerust met een zware stalen brug die zorgt voor een hoge toelaatbare voedingssnelheid en minimale trillingen tijdens bewerkingen. De gereedschapswisselaar beweegt mee met de brug, wat zorgt voor onmiddellijke gereedschapswisseling tot tien gereedschappen. Met de Instant Cut-technologie is het volgens Voortman mogelijk om de bewerkingstijd tot wel dertig procent te reduceren. De Instant Cut Technology is geïntegreerd in Voortman’s eigen VACAM 4.0-besturingssoftware. Daarmee kan de software automatisch de optimale mix tussen snelheid en kwaliteit bepalen. Bij het snijden van dik materiaal gebruikt de V310 een autogeensnijtoorts. Deze toorts kan standaard uitgerust worden met GCE mondstukken en kan eenvoudig worden gewisseld met een bajonetbevestiging voor minimale stilstand van de machine. De ontstekings- en hoogtebeheersystemen zijn geïntegreerd in de toorts, waardoor de toorts de verantwoordelijkheden van de operator ondersteunt.

 

Slimme gereedschappen

Wila komt naar de Blechexpo met het Smart Tooling concept. Dit is een stapsgewijze aanpak om het gereedschapsbeheer te digitaliseren. Voor het gereedschapsbeheer van kantpersgereedschap heeft Wila de Smart Tooling App ontwikkeld. Met deze app die beschikbaar is voor zowel iOS als Android, kunnen gebruikers altijd direct toegang krijgen tot gereedschapsdata, het gereedschapsbeheer vereenvoudigen en data foutloos invoeren. Alle New Standard Premium gereedschappen van Wila zijn uitgerust met een unieke DM-code. Door deze code te scannen met de app is er direct toegang tot de specificaties van het betreffende gereedschap en de juiste gereedschapsbestanden voor de kantpersbesturing.

Naast de app bestaat het Smart Tooling concept ook uit een Bluetooth module, die standaard wordt geïntegreerd in het Tips klemsysteem van Wila. Met dit Tips klemsysteem kan je eigen Tips-systeem worden toegevoegd aan de Smart Tooling app via de Bluetooth module, om direct de gereedschapsdata te integreren in de kantpersbesturing. De gereedschapsdata kan met behulp van de app worden gesynchroniseerd met de kantpersbesturing via de Bluetooth connectie in het klemsysteem.

 

Blechexpo breekt records van 2017

In totaal zullen ongeveer 1.500 exposanten in negen tentoonstellingshallen de toon zetten op Blechexpo-Schweisstec in Stuttgart, wat een toename betekent van meer dan 150 primaire exposanten. Boekingen en reserveringen uit verre landen zijn zelfs verdubbeld in vergelijking met 2017 – een jaar vóór de openingsdag van de beurs waren de cijfers van 2017 voor technologiebedrijven uit Italië, China, Turkije en Spanje al overschreden. De reden voor de groei is het praktijkgerichte concept van het beursduo Blechexpo-Schweisstec: alle relevante kwesties en trends voor de gedigitaliseerde, geautomatiseerde wereld van plaatbewerking en metaalbewerking worden behandeld.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden